Ramses Shaffy

Ik had me voorgenomen naar de dramaserie Ramses te kijken. Maar toen ik gisterenmiddag in de televisiegids controleerde hoe laat het zou beginnen, zag ik dat vorige week de eerste aflevering al was uitgezonden. Gisterenavond was de tweede aflevering. Halverwege in zo’n vierdelige serie vallen, daar had ik geen zin in. De tv bleef uit.

Ramses I

De eerste keer dat ik Ramses Shaffy zag was in de jaren tachtig. Als ik terug reken zou het 1986 kunnen zijn. Met Kees, een vriend die een volgeling was van Bhagwan, ging ik naar de Humaniversity in Egmond aan Zee.

Kees ging daar vaker heen om cursussen te volgen. Hij had al een paar keer gevraagd of ik meeging. Ik kende Egmond aan Zee redelijk. Een oom en tante woonden daar. We maakten er een gecombineerd bezoek van.

Mijn oom had, zoals veel mensen in Egmond, een bed & breakfast achter zijn huis. Daar zouden we overnachten. Maar het werd laat en we sliepen in het grote huis van de sekte. Ramses Shaffy was er toen ook. Er werd me verteld dat hij af en toe kwam om tot rust te komen. Hij deed gewoon mee aan de corvee de ochtend erop.

Ramses II

De tweede keer dat ik Ramses Shaffy zag was begin jaren negentig. Ik was bij een schoolvriend op bezoek geweest. We stonden bij de voordeur op de Bloemgracht nog wat laatste informatie uit te wisselen voordat ik vertrok.

Hard neuriënd hoorden we iemand aankomen. Het was Ramses die in onze richting waggelde. Toen hij vlak bij ons was maakte ik ruimte voor hem. Maar hij slingerde zich rechts langs het Amsterdammertje, leunde een tijdje op het volgende paaltje en vervolgde zijn weg. Ongetwijfeld op weg naar de Herengracht, waar hij toen woonde boven coffeeshop Magic.

Ramses III

Tijdens de opnamen van een videojournaal in Portugal leerden mijn toenmalige vriendin en ik in 2005 de couturier Erny van Reijmersdal kennen. Erny was een grote fan van Ramses.

Erny van Reijmersdal en RamsesTerug in Nederland organiseerde zijn toenmalige financier Dick Houweling van The Health Company een intiem feestje voor de verjaardag van Erny in Le Garage. Na het diner gingen we met het gezelschap naar een zaaltje achter het restaurant.

Tot verrassing van Erny kwam daar even later zijn muzikale held Ramses Shaffy binnen. Dat had Dick met Joop Braakhekke geregeld.

Ramses was duidelijk verzwakt. Hij zat inmiddels in het Dr. Sarphatihuis, en het was tot op dat moment onzeker of hij zou komen. Maar hij was er hij speelde enkele nummers op de piano. Daarna speelde Erny voor Ramses (het filmpje maakte ik met een fototoestelletje).

Over de oom uit Egmond aan Zee schreef ik de fotocolumn ‘leren kijken‘ voor het tijdschrift OOK!, een tijdschrift voor grootouders en hun kleinkinderen. In de tekst voor OOK! had ik voor de gelegenheid van mijn oom een opa gemaakt.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 januari 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *