Kijk op Westerpark – vervolg

vervolg van ‘Kijk of Westerpark – inleiding

De medewerkster van de Gemeente Amsterdam gaf me het telefoonnummer van Vincent Tiel Groenestege bij stadsdeel Westerpark. Tien minuten later haalden we de herinnering op aan de Turkse migrantenmedewerker, vertelde hij over zijn nieuwe baan en nodigde hij me uit op het stadsdeelkantoor.

Nieuwsbrief

Een willekeurige uitgave van Kijk op Westerpark

Een willekeurige uitgave van Kijk op Westerpark

Het stadsdeel was amper een half jaar oud. Eén van de onderwerpen tijdens onze eerste gesprek was het verkrijgen van identiteit. Vincent vertelde dat gemeentes verplicht zijn informatie te geven en dat zoiets meestal via het Stadsblad ging. Ik stelde voor een maandelijkse nieuwsbrief te maken met berichtjes vanuit de stadsdeelwijken  en deze aan te vullen met gemeentelijke informatie. De informatie in het Stadsblad kon daardoor sterk verminderen.

Vincent vond het een goed idee. We werkten het concept uit, waarbij we elk exemplaar een mix gaven van een interview met een spraakmakende bewoner, een wethouder, gemeentelijke informatie en vooral luchtige berichten. Het zou een gevouwen A3 zijn in zwart met een steunkleur. We bespraken het idee met de stadsdeelsecretaris (haar naam kan ik me even niet herinneren), die het op de agenda zette van de eerstvolgende raadsvergadering.

In die raadsvergadering werd het voorstel voor een eigen nieuwsbrief goedgekeurd. We kregen budget voor zes uitgaven, waarna het project moest worden geëvalueerd. De naam ‘Kijk op Westerpark’ was snel gevonden en we gingen aan de slag.

Onderzoek

Kort na het vijfde nummer deed het NIPO een onderzoek naar de bekendheid van Kijk op Westerpark, hoe bewoners het blad waardeerde en of mensen zich artikelen konden herinneren. Het bleek na vijf uitgaven al even bekend en gewaardeerd als het Stadsblad, dat tot dan toe altijd de hoogste waardering had van de in Amsterdam uitgegeven bladen.

Een aparte uitgave van KOW, over de ontwikkeling van de Houthavens

Een aparte uitgave van KOW, over de ontwikkeling van de Houthavens

Met de succescijfers op zak kon structureel budget worden vrijgemaakt voor een maandelijkse uitgave van Kijk op Westerpark. Geleidelijk wisten steeds meer mensen, organisaties en anderen de afdeling Communicatie te vinden om hun informatie in de KOW te krijgen. Het was vaak te veel informatie om het blad te vullen. Er moest daarom een selectie worden gemaakt of er  werd een uitgave van acht pagina’s gemaakt.

In de ruim acht jaar dat ik de Kijk op Westerpark maakte waren er ook meerdere speciale uitgaven. Zoals voor de jaarlijkse buurtmanifestatie ‘Kijk op de Wijk’, voor een bijzondere gebeurtenis of de voorlichting over een woningbouwproject. Rond 1997 kwam daar de aparte nieuwsbrief uit voort met plannen, voortgang en dergelijke van nieuwbouwprojecten.

KOW Nieuwbouwprojecten, een kwartaaluitgave met informatie over nieuwbouwprojecten, renovaties en dergelijke

KOW Nieuwbouwprojecten, een kwartaaluitgave met informatie over nieuwbouwprojecten, renovaties en dergelijke

Vanaf vrij snel na de start van de Kijk op Westerpark werd ik betrokken bij projecten die vanuit het stadsdeel werden geïnitieerd, georganiseerd of gefinancierd. Het stadsdeel was vooruitstrevend. Veel nieuwe, nu ingeburgerde, projecten ontstonden in stadsdeel Westerpark. In de meeste gevallen verzorgde ik de bijbehorende materialen.

Eén van de eerste projecten was Buurtbeheer. Met Hester Osinga, de coördinator, maakte ik de huisstijl en folders voor dit initiatief. Daarna volgende vele andere projecten zowel vanuit het het stadsdeel als voor organisaties daarbuiten.

In 1998 stelde ik de toenmalige hoofd Communicatie voor een bureau in de wijk te zoeken voor de Kijk op Westerpark. Na acht jaar merkte ik dat ik het blad te veel op de automatische piloot maakte. Het leek me beter als een ander het zou overnemen. Geleidelijk droeg ik het stokje van de KOW over. Daarna maakte ik nog wel diverse andere producten voor het stadsdeel, waarvan sommige zijn aangehaald in de ‘Oude Doos’.

Hier de volledige exemplaren van de afgebeelde Kijk op Westerpark, Kijk op de Houthavens en KOW Nieuwbouwprojecten in PDF.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 januari 2014 door in de categorie 2014, Algemeen, Oudedoos

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *