Een stap terug, twee stappen vooruit

Wij zeggen twee stappen vooruit, een stap terug. Uiteindelijk kom je daarmee net zo ver als eerst één stap terug, twee stappen vooruit. Het lijkt op de slogan van een tijd geleden, drie keer links is rechts.

Onze uitdrukking ‘twee stappen vooruit, een stap terug’ wordt meestal in een negatieve context gebruikt. Het geeft aan dat iemand problemen heeft voortgang te maken in een proces. Afgelopen week kwam ik het omgekeerde tegen en het leek me direct veel vriendelijker.

twee-stappen-voorwaartsJe begint aan iets, doet eerst een stap terug en maakt je gereed voor de stappen vooruit. Het doet me denken aan mijn bericht ‘dertien weken vakantie’, die je zoals een klasgenoot me mailde ook ‘dertien weken reflectie’ zou kunnen noemen. Is zo’n week of twee weg de stap terug om daarna twee stappen voorwaarts te kunnen zetten?

Een stap terug kan van alles zijn denk ik: een onderbreking van je routine door een cursus te doen, een persoonlijke tragedie (huis in brand, auto-ongeluk, overlijden van iemand in de omgeving) of iets onbenulligs als in de file staan op weg naar een belangrijke klant.

Ineens relativeer je de ratrace en (her)vind je het evenwicht in jezelf waardoor je weer bergen kunt verzetten. Het is als het herstarten van je computer waardoor je alle rotzooi wist die Windows meesleept in het werkgeheugen en daar achterlaat.

Ik schrijf ze nog eens op:
1. twee stappen vooruit, één stap terug
2. één stap terug, twee vooruit

We gaan altijd vooruit. We hebben altijd een of ander doel. Bijvoorbeeld afvallen; ik las afgelopen zaterdag in het AD dat 50% van de bevolking aan het lijnen is.

Het maakt een groot verschil, denk ik, of je uitgaat van ‘ik ga op mijn doel af, maar zal straks wel weer terugvallen (een stap terug moeten zetten)’. Of dat je op weg naar je doel een keer terugvalt, toch weer niet van die koekjes en dat ijs af kon blijven, en dan niet stopt maar denkt ‘ach, even een stapje terug. Geen probleem, want daarna komen weer twee stappen vooruit…’. Waarschijnlijk ben je na je misstap extra gemotiveerd om snel verder te komen.

Toen ik nog veel golfde waren mijn eerste twee holes vaak geweldig. Soms was mijn eerste afslag zo mooi dat ik direct terug wilde naar het clubhuis, mooier kon het niet worden. Maar ik liep door en bij de derde hole zakte ik dan even terug. Dat heerlijke gevoel van de start was dan helemaal weg.

Maar als mijn eerst afslag en de verdere hole tegenvielen, dan kwam er een heel proces op gang om te zorgen dat de tweede hole mij op zijn minst weer op par bracht. Bij golf, één van de moeilijkste en meest onderschatte sporten, betekent dat controle van allerlei onderdelen (concentratie, houding, rust, focus etc).

Een van de grootste problemen bij de gebruikelijke uitdrukking is dat het je terugzet, het roept schuld en teleurstelling op. En er komt niets na. Je hebt twee positieve stappen voorwaarts gezet en zakt dan terug. Terwijl de tweede uitdrukking realistisch lijkt en je de moed geeft door te gaan. Want, ok je hebt eerst een stap terug gezet, maar bent klaar om direct twee stappen vooruit te zetten.

Overigens gebruiken Japanners de uitdrukking ‘val zeven keer, sta acht keer op’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 januari 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *