Jacht op Coyote

coyote-killing

Vanmorgen kreeg ik een mail met bovenstaande foto en de mededeling dat ik er schande van moest spreken. Op het eerste gezicht zou je inderdaad denken aan een slachtpartij van Coyotes en daar schande van spreken. Maar het kan ook een gereguleerde jacht zijn geweest waarbij de gedode dieren zijn verzameld. Hoewel het er nog steeds schokkend uitziet, is er dan enige nuancering mogelijk.

Dus even iets verder kijken.

Jachttoernooi

De bij de mail meegestuurde link doet niet veel goeds vermoeden. Het blijkt een toernooi waarbij in verschillende categorieën Coyotes worden gedood. Daarbij zal het de bedoeling zijn te zien wie de meeste dieren doodt. Het inschrijfgeld om mee te mogen doen is 25 dollar. En de prijzen zijn afhankelijk van de grootte van de gedode coyote.

Bij een grote Coyote krijg je 40% van je inschrijfgeld en de Coyote, als ik het goed begrijp, op een trofeeplank. Bij een Coyote van gemiddelde grootte krijg je 40% van het inschrijfgeld en 15% korting op de aanschaf van een trofeeplank en bij een klein dier krijg je 20% en 10% korting.

Jagen in Nederland

Jagen is in een groot land vanzelfsprekend, of naar verwachting, anders geregeld dan in ons kleine landje. In het dichtbevolkte Nederland is ingrijpen in de wildstand om andere reden gewenst of toegestaan dan in een groot land met andere bedreigingen.

In Nederland moet je een jachtakte hebben. Deze kun je bij de politie krijgen, maar je moet aan diverse voorwaarden voldoen, waaronder het hebben van een diploma van het jagersexamen; dat kun je behalen na een cursus van een jaar.

Er zijn ongeveer 30.000 mensen in Nederland met zo’n jachtakte. Wat ze mogen schieten en wanneer is allemaal geregeld.

Wilde honden

In Amerika is de jacht per staat anders geregeld. Ten eerste omdat staten nu eenmaal hun eigen wetten kunnen maken. Ten tweede verschilt per landsdeel de problematiek rond dieren en de daarbij benodigde maatregelen. Wat betreft het jagen op Coyotes zijn er staten waar het verboden is, staten waar het in bepaalde maanden is toegestaan en er zijn staten waar het altijd is toegestaan. Daarnaast kan er verschil zijn tussen of de jacht door jagers moet plaatsvinden of dat een dier vogelvrij is verklaard en iedere idioot met een geweer ze mag doden, vanzelfsprekend rekening houdend met de vastgestelde regels.

Ethiek

Dat de jacht in een staat of land legaal is wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen er blij mee is. De zeehondenjacht in Canada bijvoorbeeld is toegestaan door de regering, maar er is veel protest tegen in de rest van de wereld. Ook de jacht in Nederland wordt door sommigen bekritiseerd als onnodig of ongewenst. Waarbij ook het percentage ‘af te schieten’ dieren een onderwerp van discussie kan zijn.

Coyote jagen

Een toekomstige deelnemer aan het toernooi schrijft:

Ik ben opgegroeid in de bossen van Western Wisconsin, jagend en vissend met mijn vader Joe. Het is niet meer alleen een hobby, het is een manier van leven. Ik heb altijd gehouden van jagen op herten en kalkoenen en ontdekte het jagen op Coyote pas tegen mijn twintigste. De eerste keer dat ik met mijn vader Coyote ging jagen waren we heel succesvol en sinds dat moment zijn we verslaafd. …

Een ander schrijft:

Ik kom uit Wasec, MN en werk momenteel bij Centurylink Communication. Ik ben achttien jaar getrouwd en heb drie kinderen. Ik vang en jaag van oktober tot februari. De familie denkt dat ik gek ben, maar het jagen op Coyote is een ziekte. Ik heb in de bossen nog nooit problemen gehad en dat wil ik overdragen op mijn kinderen.

Ik kan zulke berichten niet lezen zonder aan Amerikaanse films te denken waar yankees in de eenzaamheid van het grote bos op rooftocht zijn. Niet alleen op dieren, maar ook op backpackers.

Meer informatie

:

Dingo’s en Coyotes

Ze lijken op elkaar en veel mensen denken dat ze hetzelfde zijn en dat alleen het land verschilt, de Australische dingo en de Amerikaanse coyote. Maar ze zijn totaal verschillend.

De dingo is een hondenras dat minder dan 10.000 jaar geleden is gefokt uit Europese grijze wolven. Hij behoort als Canis lupus tot dezelfde soort als poedels, labradors en dergelijke. Ze komen niet alleen voor in Australië, maar ook in Nieuw-Guinea, Indonesië, Maleisië en delen van Zuid-India. In Australië werden ze 5000 jaar geleden ingevoerd vanuit Indonesië.

Coyotes zijn een heel ander soort, de Canis latrans. Deze evolueerde in Noord-Amerika minstens 5 miljoen jaar geleden als aparte vorm uit de Grijze wolf. Coyotes zijn het meest verwant aan de Gouden jakhals, die geleidelijk optrekt in Europa vanuit Centraal Azië.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 januari 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *