Een eigen bank
Drie jaar geleden sprak ik een Nederlandse multimiljonair met een positie rond de 100 in de Quote 500. In één van de gesprekken die ik met hem had liet hij zich ontvallen dat de helft van zijn vermogen op de bank stond. Ik reageerde niet. Het zou wat mij betreft een overdrachtelijke uitdrukking kunnen zijn die in die kringen wordt gebruikt. Dat ‘geld op de bank’ betekent dat je het zo hebt geparkeerd dat het snel opvraagbaar is.
Vorig jaar las ik dat Apple een enorme overnamekas heeft. Daarbij werd gemeld dat ze ‘over veel contanten beschikten’ en ‘geld op de bank hadden staan’. Ik weet niet meer over hoeveel geld het ging, maar het was genoeg. Te veel eigenlijk, vonden ze zelf ook, want kort na het bericht werd gemeld dat ze dividend gingen uitkeren.
Een Apple bank
Gisteren moest ik aan bovenstaande denken toen ik las dat Apple op dit moment ruim 100 miljard dollar ‘op de bank heeft staan’. Ik kan nog steeds niet geloven dat het echt op een bank staat. Als ik zo veel geld had begon ik een eigen bank. Dan kun je het naar eigen inzicht, rekening houdend met de regels, inrichten. En je ontkomt aan de handje-klap/er-verandert-niets mentaliteit van de bestaande banken.
Apple is creatief en vooruitstrevend genoeg om het uitwerken van een eigen bank op een interessante manier te doen. Denk aan de apps die voor weinig in de Apple Store liggen. Ze werden voor gek verklaard vanwege het lage prijssysteem, maar inmiddels is het een miljardenbusiness.
Niet alleen Apple
Ook andere bedrijven hebben enorme bedragen ‘op de bank staan’. Goede tweede is Microsoft met ruim 50 miljard. De helft van Apple, maar nog altijd veel en veel meer dan de geneuzel miljarden die onze regering wil bezuinigen om de staatsbalans weer wat meer in evenwicht te krijgen. Cisco en Google staat derde en vierde met tegen de 40 miljard en Toyota staat vijfde met 27 miljard dollar. Nogmaals cashgeld dat op de plank ligt, ook zo’n uitdrukking, of op een bank staat.
Een eigen bank
Begin 2000 heb ik met enkele partners plannen gemaakt voor het opzetten van een eigen bank. We waren al redelijk ver gevorderd. We hadden investeerders voor de aanvangskosten en -kapitaal. En zelfs de aanvraagformulieren van de Nederlandse Bank voor een bankvergunning waren al binnen. Dat was een flink pakket formulieren. Elke keer als we het tot jaren later over die aanvraagformulieren hadden, was de hoogte ervan in onze herinnering gegroeid. Dat was waarschijnlijk een analogie met de lange weg die we voor de aanvraag moesten lopen en de bizarre eisen waaraan je moet voldoen als je een eigen bank wilt opzetten.
Een paar jaar daarna sprak ik met enkele van de eerdere partners over het opzetten van een internetbank. Niet in Nederland. Uiteindelijk zou volgens ons het hele bankwezen grotendeels een internetonderneming worden. Veel zaken, bijvoorbeeld de gelddistributie (overschrijvingen, pinzaken e.d.) werd al digitaal geregeld. Van het naar een gehele internetomgeving gaan, verwachtten we, gezien de achtergrond van de bestaande banken, weinig goeds. Vanuit een frisse, start zou zo’n nieuwe bank veel beter kunnen worden vormgeven.
Drie keer is scheepsrecht. Wellicht toch eens met Apple bellen.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Hybride auto’s en de belastingdienstNieuwer: Dommer geworden bij IQ spelletje? »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.