Dommer geworden bij IQ spelletje?

Vorig jaar behaalde ik nog op een IQ van 160 bij de Nationale IQ-test. Ik schreef eerder 159, maar dat kwam omdat één van de aanwezigen toen dat had opgezocht. Hij had geen verschil gemaakt tussen de leeftijdscategorieën in de scoretabel.

Gisteren kwam ik niet verder dan 145. Ben ik dommer geworden? Was het moeilijker?

Ach, zestig vragen. Je lost ze op binnen de bepaalde tijd en soms heb je er vier fout, gisteren tien. Als ik was gezakt tot iets boven de honderd, het gemiddelde IQ van Nederland, zou ik me pas zorgen gaan maken.

Mijn handicap gisteren was wellicht dat ik voor en een stukje tijdens het begin van de uitzending een telefoongesprek had van ruim een uur. Een gesprek waar ik mijn volle aandacht bij had gehad. Terug in de kamer waren de eerste drie vragen al gesteld. Bij de bespreking van de uitslag zag ik dat het, voor mij in ieder geval, de makkelijkste vragen van de test zouden zijn geweest. Daar heb ik mezelf bij de scoreberekening dus drie goede antwoorden gegund.

Spelletje

Het is maar een spelletje, zei deelnemer Prem Radhakishun tot in den treure. Ja, ja, denk ik dan, lekker lullen met je 116 punten (wat overigens ook een culturele oorzaak kan hebben). Maar Prem heeft natuurlijk wel gelijk. Het is een spelletje, een indicatief IQ-spelletje. Een spelletje dat Reinout Oerlemans met zijn Eyeworks inmiddels aan meerdere landen heeft verkocht. En dat het hem, Reinout, rond 2000 mogelijk maakte zijn zelfstandigheid te veroveren door los te komen van Endemol.

Omroep MAX

Het is een leuk verhaaltje op verjaardagen dat ik een paar jaar geleden naar Jan Slagter ging met het idee voor een Memoryspel voor ouderen. Een fysiek spel met foto’s uit de jaren vijftig. Ik had gemerkt dat ouderen het leuk vonden; het brengt herinneringen naar boven bij ze. En het traint hun korte termijngeheugen. Dat laatste had ik gehoord van een psycholoog van de Universiteit van Utrecht. Kort na mijn bezoek kwam Omroep Max/Jan Slagter met zijn geheugenspel. Misschien gewoon toeval, denk ik dan.

Elke dag

Elke dag zo’n spelletje is wel goed, denk ik. Niet zo’n geheugenspelletje, maar de variatie van geheugen, taal, rekenen, ruimtelijk inzicht en dergelijke. Het helpt de hersenen fit te blijven. Bij dat soort spelletjes wordt niet voor niets gesproken over hersengymnastiek.

Als je de spelletjes het daarbij zoals ik ook nog gewoon leuk vind, dan mag zo’n programma van mij elke dag worden uitgezonden. Als het moet gesponsord door de overheid (laat het dan a.u.b. geen subsidie heten).

Elke dag op televisie een blokje van vijf minuten met twintig vragen. Uitleg is niet meer nodig. Het is de Lingo van de geestelijke gezondheid, als geheugentraining daaronder valt. Vijf minuten voor het journaal even spelen en dan zappen of het wereldnieuws tot je nemen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 januari 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *