- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Autocue afhankelijkheid

Gisteren schreef ik over de afscheidsspeech van Piet Moerland. Daar had ik al eerder over willen schrijven, maar gisteren had ik pas de inspiratie. Dat kwam dankzij een videolink die ik kreeg gemaild.

Waar het gisteren ging over een onnatuurlijke speech door de autocue, waardoor het een voorleessessie werd, gaat dit bericht over de vernederende presentatie als je autocue wegvalt.

Michael Bay

Michael Bay is de regisseur van enkele van mijn favoriete films als Armageddon, The Rock en Pearl Harbour. Het bekendst is hij echter als regisseur van de Transformer films.

Hij was als hoofdgast uitgenodigd tijdens een bijeenkomst van Samsung op de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas. Daar zou hij de gebogen 266 cm brede UHD (Ultra High Definition) TV van deze fabrikant promoten.

In zijn enthousiasme begon hij al te praten, terwijl gastheer Joe Stinziano, uitvoerend vice president van Samsung, hem nog introduceerde. De medewerker die de autocue (eigenlijk: teleprompter) bediende probeerde door te scrollen naar de tekst van Bay, moest weer terug naar een moment eerder in het geplande antwoord en weer vooruit. Michael Bay en de autocue-medewerker raakten beiden de weg kwijt.

Op zijn blog schreef Bay ter verklaring:

Wow! I just embarrassed myself at CES – I was about to speak for Samsung for this awesome Curved 105-inch UHD TV. I rarely lend my name to any products, but this one is just stellar. I got so excited to talk, that I skipped over the Exec VP’s intro line and then the teleprompter got lost. Then the prompter went up and down – then I walked off. I guess live shows aren’t my thing.

But I’m doing a special curved screen experience with Samsung and Transformers 4 footage that will be traveling around the world.

In vrijwel alle andere berichten over het voorval wordt die laatste zin niet meegenomen. Maar ik vind het erbij horen, die ‘maar … ‘

Autocue

Ik herinnerde me bij de video van Bay de onnatuurlijke speech van Piet Moerland, omdat hij te veel vasthield aan de autocue. Maar ik herinnerde me ook de ingehouden verhitting bij de discussie tussen Mart Smeets en Eva Jinek over het gebruik van de autocue.

En dan was er nog dat moment waarop Wouter Zwart er bij het journaal niet uit kwam, mogelijk omdat zijn autocue op hol sloeg. Hij probeerde het nog op te pakken vanaf papier, maar was even volledig de draad kwijt  (blackout in onderstaand filmpje begint na 23 seconden)

Wouter Zwart na een paar seconden geholpen door collega Annechien Steenhuizen, die hem weer op een pad zette. Bij Samsung lukte het Joe Stinziano niet Michael Bay weer op de rit te krijgen. De laatste koos de vernedering en verliet het podium.

Hoofdrekenen

Vorige week merkte ik dat ik door het vele gebruik van Excel en rekenmachines dat hoofdrekenen me minder makkelijk afgaat dan vroeger. We zijn, in het algemeen, te afhankelijk geworden van technologie. Dat is vrijwel zeker ook zo bij de autocue. Maar het geldt ook voor Powerpoint-presentaties, wanneer de laptop bijvoorbeeld niet werkt met de aanwezig beamer. En zo zijn er meer voorbeelden.

Hoe voorkom je die afhankelijkheid?

Elk probleem heeft natuurlijk zijn eigen oplossing. Gisteren deed ik al een suggestie om het verhaal levendig te houden, naar aanleiding van de stijve speech van Piet Moerland. Die suggestie geldt ook voor het geval de autocue op hol slaat of benodigde apparatuur het laat afweten.

Het draait om voorbereiding. Oefenen vooraf, op zijn minst het verhaal een paar keer doorlezen. Een briefje met steekwoorden; lekker ouderwets, maar werkt nog altijd probleemloos. En daarna vooral jezelf blijven.

Laat de techniek je dan in de steek dan doe je gewoon een stapje terug. Je spreekt vanuit je geheugen. En als dat niet lukt of kan in de gegeven omstandigheid, dan pak je het briefje erbij. Als ook dat niet helpt, kun je nog improviseren en eerlijk zijn over het probleem. Daarna kun je je altijd nog excuseren en de vernedering nemen zoals Michael Bay dat deed.

Zie ook

: