Ouwe lul

Mijn neefje noemt zijn vader soms ‘bolle’ op een manier die sympathiek is. Een oud-collega wordt door zijn zoon aangesproken met ‘dikke’. Ook deze zoon heeft een vriendelijke intonatie in zijn aanspreektitel. En de dochter van een vriend noemt haar vader liefkozend ‘oudje’.

Gisteren kwam ik binnen bij Rob, een vriend. Rob en zijn zoon stonden op enige afstand van elkaar te roepen. Het was me snel duidelijk dat ik op een ongunstig moment binnenkwam. Ik zat in het slot van een meningsverschil en het laatste wat ik hoorde was ‘ach, jij ouwe lul’. Waarbij veel venijn lag in het ‘ouwe lul’.

Ik zag dat Rob een moment dacht aan een agressieve reactie, maar in dezelfde flits zag ik zijn blik veranderen. Hij keek me kort aan en wendde zijn blik weer naar zijn zoon en zei:

Ik heb altijd een hekel gehad aan de uitdrukking ‘ouwe lul’, maar ik voel er me naarmate ik ouder word steeds beter bij. En ik ben blij ook andere ouwe lullen te kennen.

Want deze ouwe lul staat op als het Wilhelmus klinkt. Als ik een hoofddeksel draag, dan zet ik die af. Ik luister aandachtig en soms zing ik zonder schaamte mee. En deze ouwe lul zet zijn zonnebril af als hij met iemand praat. Als iemand tegen deze ouwe lul aanloopt op straat dan verontschuldigt hij zich. En als ik iemand voorbij loop dan groet ik. Deze ouwe lul vertrouwt vreemden nog en is galant tegenover vrouwen. En deze ouwe lul houdt de deur nog open voor een persoon die volgt. En als hij met een vrouw buiten loopt laat hij haar aan de gebouwenkant lopen voor haar veiligheid. 

En deze ouwe lul houdt inderdaad niet van vloeken, zeker niet in gezelschap van vrouwen en kinderen. Want deze ouwe lul heeft nog morele moed en persoonlijke integriteit. Er zouden meer ouwe lullen moeten zijn, dan zou dit land heel wat ethischer en trots zijn, met gevoel voor verantwoordelijkheid naar elkaar en fatsoen.

Ik had ademloos geluisterd en zijn zoon stond roerloos bij de deur. Hij maakte een minachtende knikje met zijn hoofd, draaide zich om en verliet de kamer. Maar ik wist dat de rustige reactie van zijn vader doel had getroffen.

Rob wendde zich naar mij, ‘ik heb gisteren naar een aflevering van “Mannen van een zekere leeftijd” gekeken op Uitzending Gemist. Dat is inspirerend’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 17 januari 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *