Aardappelzetmeel in de auto

Ik loop een blokje om rond lunchtijd. Even weg van kantoor en een frisse neus halen. ‘Hé René’, hoor ik ineens achter me. Het is Jan. Hij zet zijn auto aan de kant en loopt naar me toe.

‘Weet je nog dat idee dat je jaren geleden had, om golftees te maken van aardappelzetmeel?’, vraagt hij.

‘Ja natuurlijk’, zeg ik op de vraag waarvan hij het antwoord al kent.

‘Ik moest er aan denken gisteren’, zegt Jan terwijl hij terugloopt naar zijn portier. Ik zie hem achter zijn stuur onder zijn dashboard bukken, waarna een lichte plop is te horen onder de motorkap. Jan komt terug en opent met een handige beweging de motorkap.

‘Kijk’, gaat hij verder, ‘dat is het gevolg van gebruik van aardappelzetmeel in de auto’. Hij wijst naar een rafelig lichtbruin deel van een soort isolatievilt. ‘Er wordt milieuvriendelijk gewerkt. Diverse materialen in de auto zijn van aardappelzetmeel. Maar het wordt aangetast. Door insecten, denk ik, kijk maar. In warme landen gaat het nog sneller’.

‘Bijzonder’, is het enige dat ik kan zeggen, ‘aardappelzetmeel in de auto. Ja bijzonder’.

‘Misschien wat voor je blog’, roept Jan terwijl hij weer in zijn auto stapt en met ‘see you’ doorrijdt.

azm-jan01 azm-jan02

Hans en de Beetle van zijn vrouw

Ik loop door en besluit nog even bij Hans, een bevriende relatie op het industrieterrein, binnen te lopen.

‘Ik kwam Jan net tegen’, zeg ik, ‘die liet me zien dat in een auto onderdelen zitten die zijn gemaakt van aardappelzetmeel’.

‘Wist je dat niet?’, reageert Hans, ‘da’s al jaren hoor. Vooral in isolatiematerialen. Maar het is rotspul. Aardig bedacht dat milieuvriendelijke, maar het lijkt wel of het wordt weggevreten door insecten. Moet je eens meekomen, ik heb de Beetle van mijn vrouw bij me. Goede woordspeling, beetle, misschien wel het kevertje dat de aardappelzetmeel in de auto opvreet’.

We lopen naar de gele Kever. De hele strook isolatiemateriaal hangt als een lange pluis onder het dashboard. Veel erger dan bij Jan. Maar het ziet er minder uit als aardappelzetmeel.

‘Weet je zeker dat het aardappelzetmeel is?’, vraag ik, nu ik toch ook aan een berichtje op deze blog begin te denken.

‘Wat weet je zeker in het leven’, zegt Hans, ‘maar ik moet me wel heel erg vergissen als dit geen aangevreten isolatiemateriaal is waar aardappelzetmeel in is verwerkt’.

azm-hans01 azm-hans02

 

Bindmiddel

Terug op kantoor zoek ik even op internet. Inderdaad wordt aardappelzetmeel genoemd als biologisch bindmiddel bij de vervaardiging van isolatiematerialen. Ik vind een boekje van Henriëtte Bos over de productie van groene grondstoffen. Daarin worden diverse toepassingen van aardappelzetmeel genoemd.

En op de site van Bouwbedrijf Heijmans vertelt accountmanager Jasper Sluis dat er in de bouw een toename is van toepassingen met aardappelzetmeel. Waarschijnlijk tijdelijke toepassingen, denk ik dan, terugdenkend aan de aangevreten isolatie van Jan en de Beetle van de vrouw van Hans. Je wilt immers geen gebouw neerzetten dat wordt weggevreten door insecten.

Bovenstaand bericht is geschreven op 13 februari 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

2 thoughts on “Aardappelzetmeel in de auto

  1. 1

    Dag Rene,

    Klopt, vooralsnog wordt aardappelzetmeel gebruikt voor de terratube. Een kabelbeschermbuis waaruit we aan het einde van de bouw de tijdelijke kabels en leidingen terug kunnen trekken. De kabelbeschermbuis wordt dan door bacteriën opgegeten. Geen vervuiling meer in de grond. In dit geval is het heel wenselijk hoor die tijdelijkheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *