Mijn tablet

Ik zal vast niet de enige zijn geweest. Maar ik was altijd vrij snel met nieuwe technologische gadgets. Dan heb ik het niet over mijn aanschaf van een van de eerste videocomputers, een vreselijk duur apparaat om video digitaal te monteren met allerlei effecten. Of de 3D-scanner in 1995 waarmee mensen en voorwerpen gescand konden worden in digitale metingen.  Met die metingen kon later in steen, hout of ander materiaal een kopie van hen kon worden gefreesd.

Nee, ik heb het over de voorlopers van bijvoorbeeld de smartphone en tablet. Verschillende van die apparaten heb ik gehad, tot ik er weer eens een had die prettig werkte. Na experimenteren met enkele PDA (personal digital assistents) werkte ik ruim een jaar met een HP Jornada 820. Na mobieltjes van diverse merken had ik lange tijd drie opvolgende modellen van de Palm Treo; wat mij betreft echte voorlopers van de huidige smartphone.

ziggo-app-icoonEn nu heb ik een tablet, naast drie laptops, een netbook en enkele desktops. Zo’n gereedschap, want dat blijft het, heeft specifieke eigenschappen waarvoor het handig is. Een tijdlang gebruikte ik de tablet voornamelijk voor Uitzending Gemist, de Ziggo-app om televisie te kijken en voor films.

Geleidelijk kwamen daar het afgelopen jaar tijdschriften bij. Eerst het AD, gekoppeld aan het papieren abonnement , daarna de Elsevier. Geleidelijk kwamen er andere tijdschriften bij. Vooral Engelse, zoals de National Geographic, Discovery Magazine, Smithsonian Magazine, Scientific, The Entrepreneur en de Playboy, voor het betere interview.

Het lezen op de tablet was wennen, dat ik geef ik graag toe. Het wennen ging ook trager dan het lezen van boeken op mij ereader. Maar nu vind ik het ideaal. Het is anders dan een papieren tijdschrift, daar hoeven we niet ingewikkeld over te doen. Maar beslist niet minder.

Ik wissel het wel af, niet vanwege het gemak. Soms is het heerlijk om gewoon een beetje onderuit gezakt met een papieren tijdschrift in een stoel of op de bank te hangen. De zondagochtend was al mijn vaste tijdschriftmoment en dat is het nog, de papieren versie wel te verstaan.

Maar ik ben inmiddels een stap verder op mijn tablet. Drie maanden geleden kreeg ik een toetsenbordje. En na enkele onregelmatig ingeplande pogingen, waarbij ik het schrijven behelpen vond ten opzichte van mijn laptops, ben ik nu om. Niet dat de tablet het heeft gewonnen. Maar ik pak inmiddels de tablet even makkelijk voor wat schrijfklusjes als de laptop

Bij dat gemak spelen een aantal dingen een rol. Bijna zoals ook de keuze van een apparaat in het verleden door subtiele zaken werd beïnvloed. In het geval van de tablet, de startsnelheid, de koppeling van het toetsenbord en de functionaliteiten en het gemak van een programma (app).

Het voordeel van de tablet is de startsnelheid. In tegenstelling tot een laptop is het een druk op de knop en je kunt aan de slag. De koppeling van het toetsenbord betreft de bluetooth-aansluiting. In dit geval hoef ik het toetsenbord maar aan te zetten of het wordt herkend. Hiervoor had ik enkele bluetooth apparaten, waaronder toetsenborden, die steeds opnieuw via ‘instellingen’ gevonden moesten worden. Die paar extra handelingen ondermijnden het genot van de snelle start.

supernote-app-icoonEn tenslotte de app. Er zijn diverse apps om te schrijven, met allemaal hun eigen prettige of omslachtige functionaliteiten. Uit de lange lijst mogelijke apps werk ik nu nog hoofdzakelijk met Documents2 en SuperNote. Het leuke, ten opzichte van enkele andere, vond ik dat ik er eerst gratis mee kon werken om te kijken of het beviel. Daarna kocht ik beide programma’s voor samen minder dan 6 euro.

Documents2 heeft een tekstverwerker, spreadsheet en een moeizaam werkende scanner. Voordeel is dat ik snel bij de bestanden in mijn Dropbox en Google Drive (de cloud) kan komen. Ook uitwisseling met andere pc’s in het netwerk gaat handig. En zo zijn er nog wat handige functies om te communiceren met de buitenwereld.

SuperNote is vooral een eenvoudige tekstverwerker. Wat ik handig vind is het onderscheid tussen vier soorten teksten. Die kun je zelf herbenoemen. Dus ‘Lectures’ heb ik hernoemd naar ‘Blog’. Verder heeft het een memorecorder om teksten in te spreken, die bij het document worden bewaard. En ook foto’s die ik maak bij een tekst worden daarbij bewaard.

NGM-febr2014Zo schrijf ik dus sinds kort teksten voor dit blog op mijn tablet. Met de app van WordPress plaats ik het daarna direct in mijn website. En straks ga ik weer verder lezen in National Geographic, in het februari-nummer een interessant artikel over de hersenen.

Sociale media

Voor sociale media gebruik ik de tablet overigens ook, maar alleen lezen en bekijken van berichten. De apps hiervoor vind ik (nog) niet (meer) prettig werken. Evenals de ergernis die ik had/heb bij gewone software heb ik dat bij apps. De makers kunnen er niet met hun tengels vanaf blijven, ze blijven ‘doorontwikkelen’. Daarmee worden soms functionaliteiten toegevoegd die het programma verbeteren, maar meestal niet. En bij apps wordt dan ook de layout vaak veranderd, waardoor je vrijwel altijd weer even door de leer-/herontdekkingscurve moet.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 februari 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *