Een buikje, vet en suiker

buikjeVorige week woensdag sprak ik met enkele vrienden over gezondheid. Daarbij kwam ook gezond eten ter sprake en de buik. Eén van de vrienden vertelde dat hij op zijn eten let, zorgt voor voldoende beweging, geen alcohol meer drinkt en zelfs specifieke oefeningen doet voor zijn buikje. Maar wat hij ook doet, hij houdt buikvet, model bierbuik.

Ik had het al vaker gehoord. Mensen die gezond eten en bewegen en toch niet slanker werden, geen gewicht kwijt raakten en een buikje hadden. Vaak blijkt dat ze tussendoor snoepen en nee, dit gaat niet over de broodbuik waar tegenwoordig zoveel over te doen is.

Sport- en voedselfanaat Ron

Ik dacht ik zal het eens aan Ron voorleggen. Ron, ik schreef al eerder over hem, is een oud-klasgenoot. Hij woont al lange tijd in Californië en is, zoals veel mensen in zijn omgeving, fanatiek als het gaat om sport, voeding en dergelijke.

Dit was zijn antwoord volgens de laatste inzichten in Los Angeles.

Veel mensen doen alles wat nodig lijkt, maar ze vechten tegen een aangeboren instinct van het lichaam. En dat is een strijd die ze altijd verliezen. Het instinct laat hun lichaam vet behouden.

Ze letten op hun inname van calorieën en tellen de calorieën die ze verbranden. Maar waar komen die verbrande calorieën vandaan. Ze denken dat het vet is, maar het is glycogeen, opgeslagen glucose. Maar dat weten ze (nog) niet, dus trainen ze harder.

In het begin gaat dat niet makkelijk. Al na een paar minuten zijn ze buiten adem. Ze pauzeren en gaan weer verder. Geleidelijk krijgen ze meer uithoudingsvermogen, waardoor ze harder en langer kunnen trainen. Ze krijgen een betere vorm en ze verbranden zelfs wat vet.

Door het intensief trainen verbetert echter de opslag van glucose, want dat heb je nodig bij het bouwen van uithoudingsvermogen. En die opslag beperkt weer het verbranden van vet. Bij een intensieve training gebruik je glycogeen. Doordat dit opraakt moet je koolhydraten tot je nemen om je brandstof aan te vullen, bijvoorbeeld in de vorm van suikerhoudende drankjes. Doordat je lichaam liever eiwitten verbrandt dan vet gebruik je zelfs spiermassa als brandstof.

Uiterlijk

Mensen willen het liever niet horen, maar je lichaam is niet geïnteresseerd in je uiterlijk. Of je een sixpack hebt, een mooi lijf of een buikje, het maakt je lichaam niets uit. Het enige dat het lichaam wil is overleven.

Als jagers en verzamelaars konden we dagen zonder voedsel. Bij honger en geen voedsel overleefde het door het opgeslagen vet. Daarom pot het lichaam nog steeds vet op. We hoeven niet meer te jagen voor ons eten en de laatste keer dat we hongersnood hadden ligt ook alweer ruim zestig jaar achter ons. Dat weten wij. Maar ons lichaam is standvastig in haar overlevingsinstinct.

Dus moeten we slim zijn en onze levensstijl aanpassen om het primaire doel van het lichaam te minimaliseren. Het gaat er daarbij om de hoeveelheid glucose in het lichaam te verminderen en effectief vet te verbranden. Het lichaam geeft de voorkeur aan glucose als bron van energie. Als er glucose aanwezig is zal het dat eerst kiezen voor het overgaat op het verbranden van eiwitten of vet.

Als je vet wilt verbranden in plaats van glucose dan kan dat op drie manieren:

1. Vasten

Het is een ouderwetse manier om vet te verbranden. Na bovenstaande weet je waarom. Je vertelt je lichaam dat je even geen eten hebt. Daardoor gaat het in overlevingsstand, waarbij het van de primaire energiebron glycogeen, opgeslagen glucose, overstapt op het opgeslagen vet. Vasten kan tegenwoordig met de nieuwste inzichten. Vooral het vasten met tussenpozen is populair, bijvoorbeeld de Precision Nutrition Strategie.

2. Ketogeen dieet

Het Ketogeen dieet is een dieet waarbij extreem weinig koolhydraten (suikers) worden gegeten. Het dagelijks eten bestaat voornamelijk uit vet en eiwitten. Door het gebrek aan koolhydraten gaat je lichaam opgeslagen vet omzetten in vetzuren als brandstof voor je lichaam en in ketonen als brandstof voor je hersenen. Er wordt wel beweerd dat je hersenen glucose nodig hebben. Maar het kan ook prima functioneren, misschien zelfs wel beter, op ketonen. Er zijn  inmiddels mensen die zeggen dat het slecht is te weinig koolhydraten te eten. Zij bevelen aan de slechte te laten staan en de goede (suikers in groente en fruit) wel te consumeren. Zie ook hieronder.

3. Geen slechte koolhydraten in combinatie met interval training

Vet eten en trainen...

Vet eten en trainen…

Eet minder slechte koolhydraten en doe korte, intensieve trainingen. Het is inmiddels bewezen dat korte, intensieve trainingen meer effect hebben bij het verbranden van vet, dan traditionele trainingen. Met andere woorden, het is beter enkele flinke, korte oefeningen te doen dan een uur te trainen. Minder slechte koolhydrate in combinatie met de intervaltraining is voor velen de makkelijkste en leukste manier om de beschikbaarheid van glucose in het lichaam te minimaliseren.

Er zijn bij de laatste methode een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Eet wel koolhydraten, maar alleen de goede. Dat betekent gebak, snoep en koekjes weigeren, maar wel groente en fruit eten.
  • Eet zo veel mogelijk verse, onbewerkte producten, zoals je ze in de natuur ziet. Dit zijn producten waar geen zout, suiker en andere additieven aan zijn toegevoegd
  • Zorg voor voldoende eiwitinname om spiermassa te behouden. Wat voldoende is hangt af van je activiteit. Een richtlijn is 1,5 – 2 gram per kilo lichaamsgewicht
  • Eet voldoende vet. Omdat je weinig koolhydraten eet moet je vet eten om voldoende calorieën binnen te krijgen. Eiwit heeft slechts 4 calorieën per gram, maar je lichaam verbruikt veel daarvan om de eiwitten te verteren. Dus moet het van vet komen
  • Train niet langer dan 20 minuten per keer en kies voor enkele intensieve oefeningen van 1 tot 2 minuten met een pauze van een halve minuut tussen de oefeningen. Let op, niet meer trainen dan nodig, want bij te veel wordt er glucose aangemaakt.

Mijn reactie

Ik weet niet of bovenstaande juist is. Ik las al eens over de theorie van de jager. Dat ons lichaam nog in die oude overlevingsmodus zit. Ik las ook al eens over mensen die afvielen door vet te eten.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 17 februari 2014 door in de categorie 2014, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *