Steeds meer ziekten onbehandelbaar

Het is nog geen honderd jaar geleden dat Alexander Fleming per ongeluk penicillline ontdekte. Op de ochtend van 28 september 1928 kwam hij terug in zijn laboratorium en zag in een vergeten petrischaaltje dat een bacteriecultuur werd afgestoten. Een nieuw geneesmiddel was ontdekt.

Deze CPE-bacterie is resistent voor antibiotica en kwam tot voor kort alleen buiten Europa voor.

Deze CPE-bacterie is resistent voor antibiotica en kwam tot voor kort alleen buiten Europa voor.

Maar door het veelvuldige gebruik van antibiotica ontwikkelden bacteriën een resistentie. En dat gaat steeds sneller. Volgens een interessant rapport van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC)gaat het zelfs razendsnel. Ziekten die tot voor kort met een korte behandeling werden genezen worden opnieuw onbehandelbaar. Niet alleen worden ziekten onbehandelbaar. Ook waar antibiotica als hulp of ondersteuning wordt gebruikt komt de behandeling in gevaar, zoals bij operaties.

Artsen schrijven al minder snel antibiotica voor. Want hoe vaker bacteriën worden blootgesteld aan een antibioticum, hoe sneller ze zich aanpassen en beschermen. In het bovengenoemde rapport staat dat nog steeds ruim 50% van de voorgeschreven antibiotica niet nodig was. Tom Frieden, directeur van het CDC roept daarom patiënten op mee te helpen en niet aan te dringen op behandeling met antibiotica, wanneer hun arts zegt dat ze het niet nodig hebben.

Niet alleen medisch

Volgens sommige schattingen wordt momenteel al veel meer antibiotica gebruikt in de voedingsindustrie dan bij medische instellingen. Daarmee vormt, door voedselinname, de resistentie nog steeds een probleem voor de volksgezondheid.

Geneesmiddelen

Het probleem van de resistentie is al langer bekend. Je zou daarom denken dat de farmaceutische industrie inmiddels nieuwe geneesmiddelen heeft ontwikkeld. Maar die zijn niet geïnteresseerd, want de tijdelijke medicijnen leveren ze te weinig op. Ze richten zich liever op chronische aandoeningen dan infectieziekten die met een paar dagen zijn verholpen.

Enkele feiten (volgens de Infectious Diseases Society of America – IDSA):

  • Antimicrobiële resistentie wordt momenteel gezien als de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid wereldwijd
  • Aan resistente ziekteverwekkers bij ziekenhuisinfecties stierven jaarlijks in Amerika ruim 100.000 mensen
  • Aan de twee meest voorkomende ziekenhuisinfecties, bloedvergiftiging en longontsteking, stierven bijna 50.000 mensen in Amerika. Deze twee ziekten kostte de Amerikaanse gezondheidszorg in 2006 ruim 8 miljard dollar
  • De kosten van infectieziekten, veroorzaakt door resistente pathogenen, zal in Amerika snel oplopen tot 34 miljard dollar en 8 miljoen extra dagen in ziekenhuisverblijf

Ziekenhuisbacterie

Ziekenhuisbacterie is een verzamelnaam voor alle bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Door de grote hoeveelheid aanwezige antibiotica in een ziekenhuis kunnen ze goed gedijen en snel evolueren tot resistentie.

In Amerika is de aanwezigheid van de ziekhuisbacterie een veel groter probleem dan tot voor kort werd aangenomen. Maar ook in Nederland verschijnen steeds meer berichten over de aanwezigheid en/of onbeheersbaarheid van bacteriën in ziekenhuizen. Zo sloten al afdelingen van ziekenhuizen in Utrecht, Hoorn, Heerenveen, Emmen, Gouda etcetera.

Zie ook: Gevolgen van Overbevolking en het idee dat de natuur daar zelf een oplossing voor vindt, ook in ‘Zij wordt honderd

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 februari 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *