Les 1 – creatief worden met een rommelig bureau

Het is een goede tijd om creatief te zijn. Want na de crisis moeten we de maatschappij en ons leven opnieuw vormgeven. Ben je nog niet creatief? Geen probleem, iedereen kan creatief worden. En dat kan nog eenvoudig ook. Gewoon je bureau zo rommelig mogelijk maken. Geloof je met niet? Lees het rapport van de Universiteit van Minnesota van hun onderzoek naar ‘messy desks’.

De onderzoekers richtten twee kantoren in voor het eerste experiment. De eerste van netjes en opgeruimd, de andere was ongewoon rommelig.

messy-desk-01 messy-desk-02

Daarna werden studenten willekeur een kantoor toegewezen. Daar moesten ze tien minuten zitten om een vragenlijst in te vullen, die overigens niets met het onderzoek te maken had. Na tien minuten mochten ze de ruimte verlaten en kregen ze een versnapering aangeboden. Ze mochten kiezen tussen en reep chocolade of een appel. De studenten die in de opgeruimde ruimte hadden gezeten kozen twee keer vaker een appel dan de andere groep studenten. Bovendien doneerden ze meer geld.

Daarop gingen de onderzoekers verder en ze besloten de creativiteit te bekijken. Nu werden de studenten verspreid over twee vergaderzalen die op dezelfde wijze waren ingericht als de kantoren. In plaats van een vragenlijst moesten ze nu nieuwe toepassingen bedenken voor pingpongballen. De ideeën werden geëvalueerd door twee onafhankelijke beoordelaars van creativiteit. Daarbij bleek dat de studenten in de rommelige vergaderzaal beduidend meer creatieve ideeën hadden bedacht.

Tenslotte deden de wetenschappers van de universiteit van Minnesota een laatste test. Hierbij werden volwassen toegewezen aan een nette of rommelige ruimte. Ze kregen daarna de keuze een gezonde boost te geven aan hun lunch. Ze konden kiezen uit een gangbaar of een nieuw product. De mensen die in de rommelige ruimte hadden gezeten kozen veel meer dan de andere deelnemers voor een nieuw product. De onderzoekers concluderen dat mensen in een wanordelijke ruimte los komen van traditie en meer open staan voor nieuwe dingen.

Conclusie les 1: maak een rommeltje van je bureau

Vanzelfsprekend kan ik niet verantwoordelijk worden gesteld voor Diederick Stapel-effecten.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 23 februari 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *