Voorspellende gave

Gisteren ontving ik een mailbericht van Edwin Wijma met als onderwerp “voorspellende gave”. Hij herinnerde me daarmee aan een gesprek dat we zes jaar geleden hadden.

edwin-wijmaEdwin was jarenlang de technische rechterhand van John de Mol. Iemand vertelde me ooit dat niemand beter een ‘bijbel’ kan schrijven dan Edwin. De bijbel, ook wel productiebijbel, is een tot in detail uitgeschreven boek van een televisieproductie. Voor alle medewerkers staan hun specifieke werkzaamheden er in uitgeschreven, maar ook wat technisch nodig is voor bijvoorbeeld eventuele toekomstige mogelijkheden.

Legendarisch was volgens diezelfde persoon ook de wijze waarop Edwin een opnamesysteem had bedacht voor Big Brother. Zodanig dat het uiterst efficiënt kon worden opgenomen, gearchiveerd, gemonteerd en uitgezonden. Later zou Edwin ook degene zijn die mede zorgde voor de wereldwijde export van Big Brother.

Edwin heeft de achtergrond, realiseerde ik me, om ideeën te hebben over of voor mijn archief. Zes jaar geleden hadden we een aantal gesprekken over het archief. Daarbij ging het over archiveren en beheer, maar ook over toepassingen van de vele historische foto’s.

‘Moet je je voorstellen dat je met je mobieltje door een straat loopt’, was één van de eerste ideeën van Edwin. ‘Je richt je mobieltje op een gebouw, drukt op een knopje van de app en dan verschijnt uit jouw Polyvisie-archief een historische foto van bijvoorbeeld hetzelfde gebouw in een straatbeeld dat inmiddels is veranderd’.

Omdat ik het principe wel snapte, maar me nauwelijks kon voorstellen dat wat hij vertelde al mogelijk was, begon Edwin een uitgebreide verhandeling over diverse techniek die al bestonden of een logische volgende stap zouden zijn.

Gisteren mailde Edwin me “voorspellende gave”, met dit bericht op Telegraaf Online ‘App wekt historisch Londen tot leven‘. Meer informatie op de site van de Museum of London en natuurlijk de app in de iTunes, gratis te downloaden.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 maart 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *