Weg met al die apps
Vorige week verwees Annechien Steenhuizen in het Nos Journaal naar meer informatie over een onderwerp op de website van de NOS. Daar stond ik na twee klikken op de URL van hun subdomein app.nos.nl . Er kwam popups op met het verzoek hun app te installeren, maar dat hoefde niet per se voor de gewenste informatie.
Maar hoe vaak gaat het anders. Naast die inmiddels overbodige meldingen over cookies verschijnen steeds vaker popups en andere opdringerige verzoeken om apps te installeren. Elk bedrijf, elke organisatie of instelling lijkt zich pas serieus te vinden als ze een app hebben. Zelf vinden ze het zo belangrijk dat ze niet zien dat hun klanten er helemaal niet meer op zitten te wachten. Het was leuk, toen het nog nieuw was.
De meeste apps (eigenlijk alle min enkele) voegen niets toe aan het leven of de bestaande informatievoorziening. Erger nog. De enorme hoeveelheid, zinloze, slecht uitgevoerde, een verkeerd doel dienende en andere apps verhinderen het vinden van de apps die wel handig zijn en het leven aangenamer maken.
Weg met al die apps
Daarom, weg met al die apps. Zodat er weer zicht komt in de app jungle en we het app bos weer kunnen zien. Hoe doe je dat zonder ook de goede apps te schaden. Wellicht door een soort ‘top of flop’. Je weet wel, dat muziekprogramma van Herman Stok. Of ‘Rodeo’, de voorloper van programma’s als ‘The voice of Holland’. Artiesten stonden bij Rodeo op een rond, draaibaar podium. Werden ze weggestemd dan zag je ze geleidelijk uit beeld draaien. Laten we de mogelijkheid krijgen zinloze apps weg te klikken, weg uit het inmiddels veel te grote aanbod.
Apple
Android is door zijn opzet al het wilde westen van apps. Maar het gecontroleerde Apple is nauwelijks beter. Daar zijn ze de grip op kwaliteit ook al helemaal kwijt. Bovendien is het zogenaamde waterdichte systeem zo lek als een mandje, zo vertelde een app-bouwer me een paar weken geleden. Apple heeft diverse eisen waar je aan moet voldoen om je app toegelaten te krijgen. Maar met enkele trucs kun je daar, volgens die app-bouwer, makkelijk omheen.
Eenvoud
Ik geef toe dat ik in het begin ook enthousiast was over apps op smartphone, tablet en PC. Want het waren, en zijn, kleine programmaatjes. Schreef ik al eens over het prachtige WordPerfect. Dat kon ooit op één diskette en je kon er alles mee. Maar net als andere programma’s kwamen er nieuwe versies en werden de programmeurs slordig en gemakzuchtig. Er was inmiddels geheugen genoeg met de groeiende harddisks en geheugenchips. Al snel had je een DVD nodig voor dezelfde functionaliteit als voorheen.
Apps zijn kleine programmaatjes. Het is leuk om te zien hoeveel functionaliteit er weer kan zitten in een beperkt aantal bytes. Maar. Er wordt niet nagedacht over de inhoud. En je kunt er op wachten dat, als straks de geheugens weer goedkoper en groter worden, de apps gaan groeien in byte-omvang.
Inhoud
Erger dan het mogelijke groeien van de omvang is het niet nadenken over de inhoud. Slechts weinig apps zijn volledig. In de meeste gevallen ontbreekt het logische geheel. Om het simpel te houden een verzonnen voorbeeld. De ene editor-app heeft de mogelijkheid vet en cursief toe te passen op een tekst, maar is er geen functie voor onderstrepen. Bij een andere kun je de tekst cursiveren en onderstrepen, maar ontbreekt het vet. En dan bedoel ik dus niet vet van een boulimia aan bytes, maar van een verdikte letter.
Doel
Bij heel veel apps vraag ik me af wat het doel is van de maker. Die kunnen natuurlijk velerlei zijn, maar de gebruiker heeft hij daarbij meestal niet in gedachten. Blijkens de nutteloze functionaliteit of, zoals hierboven al aangegeven, onvolledigheid van het gekozen onderwerp. Natuurlijk zijn er apps die voor mij geen nut hebben, maar waar een ander veel plezier aan beleeft. De PostNL-app is handig, maar ik zal het hooguit één keer per maand gebruiken. Een secretaresse of medewerker van de postkamer raadpleegt het wellicht dagelijks. Maar dat is dan in ieder geval nog een min of meer functionele app, waarmee ik bedoel dat het volledig beantwoordt aan het doel van de maker.
Dat brengt me op een bijkomende zinloosheid van veel apps. De meeste bevatten informatie die je nauwelijks of nooit gebruikt. En wanneer de gegevens zou willen raadplegen dan kun je dat evengoed, en beter, op interet doen. Desnoods via de app van Safari, Google Chrome of Filezilla. Dan hoef je je smartphone of tablet niet te bevuilen met de betreffende app.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Les 1 – creatief worden met een rommelig bureauNieuwer: Zwarte spuug wijntest, ken je die al »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.