John Gollings

John Gollings en Rotterdam CS

Bij het zien van enkele foto’s van het nieuwe Rotterdam CS moest ik aan de Australische fotograaf John Gollings denken. Hij is de vader van schemerfoto’s van architectuur. Sommigen noemen hem de expert van de lange sluitertijden, invullampen en de mooie compositie. Daarna moet hij vanzelfsprekend het geduld opbrengen te wachten op het mooie licht tegen de avond.

"Rotterdam

Regelmatig kwam ik in architectuurbladen foto’s tegen van zijn hand en oog. Maar steeds vaker zijn het foto’s van fotografen die dezelfde stijl hanteren. John Gollings fotografeerde veel architectuur in Australië en beïnvloedde met zijn fotografie architecten over de hele wereld. Ook zijn fotografie van oude tempels en historische religieuze bouwwerken in India, Cambodja en andere Aziatische landen zijn legendarisch.

John Gollings

John Gollings is inmiddels zeventig. In 2006 maakte regisseuse Sally Ingleton de documentaire ‘Eye for Architecture’ over zijn werk. Drie jaar geleden zag ik de documentaire bij een vriend. Prachtig vond ik het om te zien hoe hij werkt. Zijn foto’s kende ik al. De documentaire volgt Gollings naar opdrachten in Azië en Australië, naar projecten in Azië en vertelt over de achtergrond van zijn werkmethode.

Getroffen door de foto van Rotterdam CS, ging ik even op internet kijken. En, toeval bestaat niet, morgen gaat CloseUp van de AVRO over architectuurfotograaf John Gollings. Wat ze uitzenden staat er niet bij, wellicht een wat recenter interview of werkoverzicht. Maar evengoed kan het de documentaire ‘Eye for Architecture’ zijn.

Als dat zo is, dan kan iedereen de gelijkenis zien van zijn werk met de hierboven getoonde foto van Rotterdam CS. Of kijk naar onderstaande foto’s van John Gollings

Naast bovenstaande foto’s, die vanzelfsprekend geselecteerd zijn bij het onderwerp Rotterdam CS, zou je eens moeten kijken naar de interieurfoto’s van Gollings en zijn portretten van mensen. En natuurlijk ook zijn fotografie van tempels en andere religieuze gebouwen bekijken. Eén van die gebouwen was ooit zijn inspiratiebron om, na zijn architectuurstudie, te gaan fotograferen. In Azië heeft hij eeuwenoude objecten gefotografeerd die inmiddels door toerisme en oorlog zijn veranderd of verdwenen.

Lees hier meer informatie over met John Gollings

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 maart 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *