Mooi oud worden – Ina Isings

De afgelopen week stond in het teken van operaties, overlijden en nog ongediagnosticeerde aandoeningen van vrienden en kennissen. Het was zo’n week waarin de betrekkelijkheid van het leven extra werd benadrukt. Niet alleen door de voorvallen zelf, maar ook door de gesprekken die ik daarover had met anderen.

Gesprekken waarin bleek dat veel meer mensen dan ik dacht kwaaltjes onder de leden hebben waarvoor ze al jaren medicijnen slikken of regelmatig voor controle naar het ziekenhuis moeten. Naast de betrekkelijkheid van het leven, werd ik daardoor ook op het geluk van gezondheid gedrukt. Mijn eigen gezondheid.

Afgezien van het knippen van mijn amandelen ergens in mijn jeugd, heb ik nooit in een ziekenhuis overnacht. En de keren dat ik door ongelukjes naar de EHBO van een ziekenhuis moest, zijn met de vingers van één hand te tellen.

Ook de huisarts heeft aan mij vooralsnog een slechte klant. De huisarts uit mijn jeugd nam niet eens de moeite mijn medisch dossier over te dragen aan zijn opvolger. En toen ik na twintig jaar weer eens bij mijn huisarts kwam, om een doorverwijzing te krijgen voor een ooglidcorrectie, moest ik me opnieuw inschrijven. En afgezien van circa dertig paracetamolletjes, valt dat onder medicijnen, heb ik mijn hele leven nooit medicijnen genomen of hoeven nemen.

Ina_Isings

Ina Isings, foto ter gelegenheid van de ontvangst van de Zilveren stadsmedaille van Utrecht in 2009

Ik prijs me na zo’n week gelukkig. Hoewel ik me realiseer dat het van de ene op de dag anders kan zijn, want ook op dat feit werd ik afgelopen week gedrukt. Wat was het daarom heerlijk om de week af te sluiten met het interview in het AD met Ina Isings. Een prachtig voorbeeld van mooi oud worden.

De 95-jarige oud-hoogleraar Archeologie reist nog drie keer per week vanuit haar woonplaats Soest naar Utrecht, om daar bij de Archeologische Dienst Utrecht ’te klussen’. Ooit schreef ze na haar studie een dissertatie over de indeling van Romeins Glaswerk. Haar indeling wordt nog wereldwijd gebruikt, waarbij glaswerk wordt benoemd als Isings128, Isings58 en dergelijke. In het interview komt ze naar voren als realistisch, nuchter en, nou lees zelf maar.

Lees hier het interview (PDF, 350 kb), zie ook artikel in NRC uit 2009 (PDF, 400 kb)

ina-insingh-ad

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 maart 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *