The Conjuring

The Conjuring

Gisteren heb ik de film The Conjuring gezien. Een horrorfilm met een trage start, die je echter geleidelijk in de paranormale ontwikkelingen zuigt. Heerlijk spannend, met af en toe echte schrikmomenten. En één keer stonden de haren van mijn beide armen overeind. Kippenvel.

The Conjuring

De film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal staat in de openingstekst. Maar die vermelding gebruiken filmmakers wel vaker in de intro’s van films. Vooral als ze uit Hollywood of omgeving komen. De marketingafdeling van de filmstudio gaat dan zelfs zo ver oude beelden en verhalen te zoeken. Daarmee willen ze de kijker van het ‘waar gebeurde’ overtuigen.

Vaak tonen ze tenslotte bij de aftiteling de authentieke foto’s. De gebruikten ze ook al in begeleidende persberichten, websites en making offs. Zo ging het ook bij dit verhaal rond de familie Perron uit Harrisville, Rhode Island.

De familie Perron

The Conjuring - moeder

Moeder Carolyn Perron kijkt uit het raam van het spookhuis

De familie Perron betrok in 1971 een nieuw huis. Ze kregen al snel last van de geest van Bathsheba Sherman. Maar ook anderen, die een gewelddadige dood vonden in of rond het huis, kwamen spoken.

Ze haalden Ed Warren en zijn vrouw Lorraine erbij. Zij waren toentertijd bekende spokenjagers. In de film geven ze een college over het bestrijden van geesten. Uiteindelijk wisten zij door duivelsuitdrijving (excorcisme) de familie te bevrijden uit de greep van de demonen.

Een boek over het spoken

De oudste dochter van de Perron’s, Andrea, schreef een boek (House of Darkness, House of Light) over de voorvallen. Voor de film maakten de regisseur en scriptschrijvers echter gebruik van de aantekeningen van Ed en Lorraine Warren. Lorraine Warren hielp tijdens het filmen als deskundige (Ed is in 2006 overleden). Ze speelt ook een klein rolletje in de film.

Foto- en filmmateriaal

The Conjuring - de familie perron

De familie Perron (de vader maakt de foto)

In de film The Conjuring zie je de Warrens overal foto- en filmcamera’s plaatsen. Maar op youtube en elders zijn deze niet terug te vinden. Terwijl je dat, ter ondersteuning van de claim ‘waar verhaal’, zou verwachten.

Het zou kunnen dat Lorraine Warren dit materiaal niet wilde vrijgeven, wellicht omdat deze filmpjes in het museum van de Warrens te zien zijn.

Interessante opbrengst

De producent had voor authentiek materiaal goed kunnen betalen. Want productiekosten van de film waren 20 miljoen dollar en het leverde in het eerste weekend van vertoning al ruim 40 miljoen op.

Tot nu toe bracht de film wereldwijd al meer dan 300 miljoen dollar in het bioscooplaatje en in sommige bioscopen draait het nog.

Waar gebeurd?

Is The Conjuring een waar gebeurd verhaal? Volgens Warner Brothers en Andrea Perron wel. Hier twee leuke sites met achtergrondinformatie: History of the Perron family en The true story.

Meer informatie:

  • De website van Ed en Lorraine Warren
  • Een wiki over de film, met heel veel verwijzingen en de beperkte Nederlandse wiki over de film
  • Youtube filmpje waarin Andrea Perron het huis in Harrisville bezoekt en spreekt met de huidige bewoonster over de paranormale activiteit die daar nog steeds plaatsvindt
  • Youtube filmpje over de achtergrond bij de film, met onder andere gesprek met Carolyn Perron, de moeder.
  • Het boek ‘House of Darkness‘ van de oudste dochter over de voorvallen
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 maart 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *