Gezondheidsredenen om bier te drinken
Al eeuwen toasten mensen op elkaars gezondheid terwijl ze de bierpullen tegen elkaar slaan. ‘Op je gezondheid’, klinkt het nog een keer terwijl ze een slok nemen. Maar ze wisten niet wat wij nu weten. Namelijk dat bier echt gezond is, dat het je leven verlengt, je geheugen verbetert en verkoudheid tegengaat.
Voor een klant onderzocht ik gisteren de voordelen van bier. Er blijken talrijke onderzoeken te zijn waaruit het goede van bier blijkt. Veel meer dan waarin op mogelijke gevaren wordt gestuit. Zelfs de bierbuik wordt naar het land der fabelen verwezen, bij matig biergebruik.
Hier zijn tien gezondheidsredenen om bier te drinken, het glas nog een keer te heffen, ‘Gezondheid’.
Door bier te drinken leef je langer
Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) analyseerde 50 wetenschappelijke studies en concludeerde dat matige consumptie van bier en andere schuimende dranken ruim 25.000 levens per jaar redt in Amerika. Dit door de verlaging van het ziekterisico. Lees hier een deel van hun rapport.
Snuit je neus met een biertje
De Japanse bierbrouwer Sapporo betaalde een onderzoek van Sawada Norihitoshi, hoogleraar van de medische universiteit van Sapporo. Hij ontdekte dat één van de chemicaliën in hop antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen heeft (lees hier een samenvatting van het rapport).
Daarnaast bestrijdt het drinken van bier de zogenaamde respiratoir syncytieel virus. Dat is het virus dat wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van verkoudheid. Helaas moet je ongeveer 25 flesjes Konrad Royal Dutch drinken om genoeg van de chemische stof binnen te krijgen om effect te hebben. Maar alle beetjes helpen, zeggen ze altijd. En anders drink je er gewoon 25 is tenslotte in naam van de wetenschap.
De grote bierbuik leugen
Dr. Kathryn O’Sullivan, een onafhankelijke Britse voedingsdeskundige, deed onderzoek naar diverse voedingsmythes. Daarbij stuitte ze op talrijke misverstanden rondom bier. Dat stimuleerde haar meer onderzoek te doen. Ze ontdekte dat bier talrijke goede vitaminen, mineralen, vezels, anti-oxidanten en andere goede stoffen bevat.
Maar het meest verwonderde haar het gebrek aan kennis over calorieën bij consumenten. Bier wordt vaak veel te hoog ingeschat, terwijl het minder calorieën bevat dan limonades, wijn en andere dranken. ‘Mits met mate gedronken, omdat het alcohol is, is bier wellicht het gezondst’, schrijft ze in haar rapport, ‘en een bierbuik bestaat niet’. (hier haar rapport ‘bier en calorieën’)
Dat laatste wordt bevestigd door professor Arne Astrup, hoofd van de faculteit Voeding van de Universiteit van Kopenhagen. Hij schreef onlangs dat er geen enkele wetenschappelijk bewijs is dat het idee van een bierbuik ondersteunt.
Brandblusser
Bier bestaat voor een belangrijk deel uit water. Heb je bij een brandje geen andere brandblusmiddelen bij de hand, dan kun je eenvoudig je glas bier opofferen. Als redder van de gordijnen of het tafelkleed zal de gastvrouw je ongetwijfeld een nieuw biertje aanbieden. Bij diverse opleidingen voor brandweerman staat bier in het lijstje van alternatief brand blusgereedschap. Meestal na zand. En mocht je geen bier bij de hand hebben, urine is ook een alternatief… (voor brand blussen).
Bier is goed voor je hart
Onderzoekers van het Italiaanse Fondazione di Ricerca e Cura ‘Giovanni Paolo II’ (Stichting Onderzoek en Behandeling ‘Johannes Paulus II’) analyseerden talrijke onderzoeken naar drinkgewoonten van ruim 200.000 mensen. Ze ontdekten dat matige bierdrinkers de kans op hartziekten met 31% verminderen. Eerder was dit al bekend van wijndrinkers. De resultaten van beide dranken blijken overeen te komen (lees hier hun rapport)
Betere botten, minder botbreuk
Troy Casey en Charles Bamforth van de Universiteit van Californië ontdekten dat in bier heel veel silicium zit. Naast gunstige eigenschappen voor onze anatomie in het algemeen verhoogt deze aanwezigheid de botdichtheid. Bier doet dat ook nog eens veel sneller dan wijn, waarin ook silicium zit. Bij meer dan twee biertjes verzwakt het ons skelet overigens al, waardoor de kans op botbreuken juist weer toeneemt. Of bij dat laatste een relatie bestaat met de verminderde coördinatie van de drinker en diens wellicht stoere gedrag is niet bekend (lees hier hun rapport).
Ook is er een rapport van onderzoekers van de Technische Universiteit van Praag. Hun onderzoek was vooral gericht op de aanwezigheid van silicium in bier. Ze constateerden dat de aanwezigheid en met name de hoeveelheid sterk afhankelijk is van het productieproces, de soort en hoeveelheid hop en mout en andere factoren (lees hier hun rapport).
Toename van dopamine
Samenwerkende onderzoekers van verschillende faculteiten van de Universiteit van Indiana deden onderzoek naar de effecten van dopamine. Ze gaven proefpersonen een eetlepel bier of Gatorade, een energiedrank. Er werd slechts een eetlepel gegeven om de invloed van alcohol teniet te doen en het te isoleren van de smaak. Zelfs deelnemers die aangaven liever energiedrank te drinken dan bier zagen hun sensoren voor gelukszaligheid aanzienlijk sterker reageren op bier. De titel van hun rapport luidt ‘Beer Flavor Provokes Striatal Dopamine Release in Male Drinkers’, oftewel ‘De smaak van bier bevordert de afgifte van dopamine bij mannelijke drinkers’. Hun rapport heb ik niet, wel een ander onderzoek over de effecten van dopamine en bier (lees dat hier)
Even goed als water na het sporten
Professor Manuel Castillo van de Spaanse Universiteit van Granada wist al dat bier veel water bevat, maar het bevat ook alcohol. Hij vroeg zich af wat de invloed van alcohol zou zijn op het herstel en de rehydratie na het sporten. Castillo deed uitgebreid onderzoek, waarbij hij allerlei lichamelijke en omgevingsfactoren in zijn metingen meenam. Na zijn onderzoek concludeerde hij dat er bij het herstel en rehydratie na het sporten geen verschil is tussen bier of water. In ieder geval niet bij jonge mannen, voegt hij er aan toe, want dat waren zijn onderzoeksdeelnemers.
Om andere reden zou bier wel beter kunnen zijn, waarbij hij verwijst naar de suikers, zouten en bubbels in het bier. Maar dat zou hij apart moeten onderzoeken, zegt hij. (lees hier zijn presentatie).
Verbeterd geheugen en vermindert kans op Alzheimer
Er is vaak beweerd dat bij te veel alcohol nuttigen de kans op Alzheimer toeneemt. Dit is voorlopig onbewezen (lees hier een rapport). Maar verschillende onderzoeken tonen aan dat dagelijks matig alcoholgebruik de kans op Alzheimer verkleint. En dat de kans op geheugenproblemen op later leeftijd met 23% verminderd. Eén van de rapporten waarin dit naar voren komt werd gedaan door Michael Collins van de faculteit moleculaire farmacie van de Universiteit Medisch Centrum Loyola. Hij analyseerde 143 onderzoeken en concludeerde: ‘Deze studie is niet het laatste dat er over is gezegd, maar het is het meest complete inzicht op dit moment’.
Bier geneest hondsdolheid
Ok, het klopt mogelijk niet helemaal. In 1879 schreef Louis Pasteur de verhandeling ‘Studies on Fermentation’ (Studies over Gisting). Hij schreef daarin onder andere over zijn onderzoek naar ziekten van bier, hun oorzaken en de middelen ter voorkoming. Hij deed daarvoor experimenten in de bierbrouwerij van de broeders Tourtel in Tantonville. De verhandeling legde de basis voor zijn volgende grote werk ‘Treatment of Rabies’ (behandeling van hondsdolheid).
Dit waren tien gezondheidsredenen om bier te drinken. Er zijn er nog wel enkele, onderbouwd met talrijk onderzoek. Meer voor bier dan tegen. Laat je dus niets meer wijsmaken, drink met mate en ‘op je gezondheid’.
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.