New York fietsstad – een bereikbare ambitie

“New York fietsstad”, dat moet van het stadsbestuur een begrip worden in de wereld. En ze zijn hard op weg een fietsstad te worden.

Eerste fietspad

In 1894 werd het eerste fietspad aangelegd in New York. Daarna gaven de elkaar opvolgende stadsbesturen altijd wel enige aandacht aan de fiets. Sinds zeven jaar komt New York fietsstad steeds dichterbij.

In 2007 besloot het stadsbestuur dat New York een voorbeeld moest worden voor andere steden. De fiets moest meer onder de aandacht komen als veilig vervoermiddel en een goede eerste keuze zijn voor inwoners en toeristen.

New York fietsstad

fietstelling-newyorkIn 2009 formuleerde de DOT (Department of Traffic) een strategisch plan. Daarbij was het doel zo snel mogelijk tot een verdubbeling van het aantal fietsen in New York te komen; een verdubbeling ten opzichte van 2007. Het doel werd in 2011 bereikt, een jaar eerder dan gepland.

Het tweede doel was een verdriedubbeling in 2017. Dat doel lijkt ook al eerder te worden bereikt.  Bekijk daarvoor de uitgebreide telling in de pdf.  Bij de telling werden overigens geen fietsen werden geteld, maar het aantal fietsen dat op bepaalde plaatsen passeerde .

Veiligheid

Er is nog genoeg te doen. Want de veiligheid voor de fietsers in New York blijft achter bij de groei. De kans op ongelukken en verwondingen blijft hoog. Maar toch is er genoeg reden New York fietsstad te vieren.

Bike New York is een organisatie in de stad die het fietsen promoot en zich inzet voor meer veiligheid. Ze zijn buiten New York vooral bekend van de Five Boro Bike Tour.  Dat is een recreatief fietsevenement waarbij in mei een rit van 64 km wordt gefietst rondom New York City. Er doen jaarlijk rond de 30.000 fietsers aan mee.

Poster van bandensporen

Kunstenaars van het kunstcollectief 100Copies gingen aan het werk en ze maakten meerdere posters op het thema fiets. Die van de Empire State Building is mijn favoriet. Het is gemaakt van zeven verschillende fietsbanden. Op de foto’s is het productieproces te zien.

Andere poster zijn te zien en te koop op de website van 100Copies.

new york fietsstad 01

new york fietsstad 02

new york fietsstad 03

Kijk voor meer informatie over New York fietsstad op deze wiki.

Zie ook bericht ‘Marathon van New York

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 23 maart 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *