Humanae

Het Pantone-systeem was al vroeg in mijn leven een leidraad voor kleur. Bij foto’s gebruikte ik doorzichtige Pantone kleurvelletjes om op specifieke plekken kleur te geven aan de zwartwit afbeeldingen. Daarna kwamen andere methoden, waarbij Pantone steeds mijn basis bleef.

Nu is het systeem wat naar de achtergrond gezakt. Tenminste dat idee heb ik als ik naar de werkwijze van jonge vormgevers kijk. Zij die zijn opgegroeid met computers hebben wellicht een andere basis. Ik pak nog steeds de Pantone-waaier om een basiskleur uit te zoeken en te kijken hoe deze matched met andere basiskleuren. Daarna zet ik de PMS-codes afhankelijk van het doel om naar CMYK of RGB.

Humanae

Op Tumblr, dat ik af en toe op mijn smartphone bekijk ter verstrooiing, kwam ineens een foto voorbij in een reblog van iemand die ik volg. De foto op zichzelf vond ik niet bijzonder, een nietszeggend portretje, maar er stond Pantone 59-8 C onder. Dat intrigeerde me. Kijkend op de blog van Humanae (humanae.tumblr.com) zag ik tientallen portretten tegen een egaal gekleurde achtergrond met een PMS-getal eronder.

Humanae blijkt een project van de Braziliaanse fotografe Angelica Dass. Met haar project wil ze het chromatisch bereik van de verschillende menselijke huidkleuren vastleggen. Ze neemt daartoe van een steekproef van 11 bij 11 pixels van het gezicht en neemt de hoofdkleur daarvan als basiskleur van de huid van de gefotografeerde persoon. Die zet ze in de achtergrond en de PMS waarde eronder.

De steekproefmethode is natuurlijk niet helemaal zuiver, beetje toeval, om een gezicht een codering te geven. Wanneer ik de gezichten op volgordee van PMS-waarde zie, zijn er nogal wat die ik in een ander kleuromgeving zou plaatsen. Zoals globaal is te zien in onderstaande zeven portretten met PMC-code 74-8C.


Angelica heeft inmiddels honderden verschillende huidskleuren gedefinieerd. Ze zegt dat het een ‘work in progress’ is, een project dus zonder einddatum. Inmiddels heeft ze genoeg PMS-gezichten verzameld om een Human-PMS-waaier te maken. Maar zolang dat idee nog niet is uitgevoerd moeten we het doen met de door mij gemaakte kleine digitale waaier van 50 portretten:

animatie van humanae

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 maart 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *