Ideeënverzameling (14)

Het werd weer eens tijd voor een ideeënverzameling. Ik ging weer eens onder de A kijken in de database. Gisteren kwam het bericht dat iedereen bij Philip Morris Nederland wordt ontslagen. Ik keek eens bij roken in het ideeënarchief, onder de A dus. Onderstaande ideeën komen uit 1993, 94 en 95 (zie ook de verantwoording).

Anti-rokers

peukenIn ruimten waarin het verboden is te roken wordt toch nog vaak gerookt. Met alle sociale gevolgen van dien. Want veel mensen vinden het moeilijk een roker op zijn asociale houding te wijzen. Kan er geen gas worden gemaakt (prettig ruikend of reukloos) dat reageert op stoffen die in een sigaret zitten en bij inhaleren een probleem veroorzaken bij de roker? Verspreiding van dit gas in het etablissement door de eigenaar maakt snel een eind aan het asociaal roken. Vanzelfsprekend wel met waarschuwingen. Bijvoorbeeld een sticker bij de ingang met ‘dit restaurant is beveiligd met anti-rokersgas’.

Anti-rooklucht

Fabrikanten voegen verschillende producten toe aan een sigaret bovenop de producten uit tabaksblad. Ik vraag me af of mensen dat proeven. Kun een fabrikant de sigaret niet gewoon terugbrengen naar een basaal product. Rond een sigaret en de roker hangt nu vaak een smerige lucht (welke stoffen zorgen voor die lucht). Teruggebracht tot een basaal product is het wellicht mogelijk een stof toe te voegen die een anti-rooklucht werking heeft (zoals bij antigeluid) en de smerige lucht opheft.

Anti-virus op internet

Bij bacteriën denkt iedereen aan slecht, maar er zijn veel meer goede bacteriën die we nodig hebben om te kunnen leven. Is het niet mogelijk dat een ontwikkelaar van virussoftware een goede bacterie maakt die over het internet dwaalt om computervirussen op te sporen en te vernietigen. Dat lijkt me handiger dan dat iedereen elke dag de meest recente anti-virusgegevens binnenhaalt.

Apparaten voor ouderen

Maak diverse producten meer geschikt voor ouderen (waar overigens ook veel jongere gebruikers plezier van kunnen hebben), bijvoorbeeld videorecorder met alleen opnemen, afspelen en hooguit heel eenvoudig instelmogelijkheid voor programmeren opname, computerprogramma’s met slechts enkele functies maar wel krachtig genoeg voor grote documenten. De seniorentelefoon is een stap in de goede richting, maar wat een lelijk ding. Producten voor ouderen hoeven toch niet per se lelijk te zijn of overdreven gericht op hun vermeende hulpeloosheid met die belachelijk grote knoppen.

taxiAspirant taxi

Een voordelige taxi die je kunt bestellen wanneer je zelf de weg kent. De taxi wordt bestuurd door taxichauffeurs die de weg nog niet zo goed kennen. Zij krijgen de route uitgelegd door de passagiers. Zo leren ze de omgeving snel kennen.

Het hoeft niet per se om korte afstanden te gaan. Bij korte afstanden kan de passagier mogelijk tips geven over de route, bezienswaardigheden s e.d.

Autocontainertje

Een wegwerpbakje dat automobilisten kunnen meenemen bij benzinestations. In auto plaatst de chauffeur het in een eenmalig verstrekte houder, waar het fungeert als een soort prullebakje. Bij de volgende tankbeurt verwijdert hij of zij  het bakje en gooit het in een psychologisch geplaatste bak en neemt een nieuw bakje mee naar de auto. Zo bakje is handig, want de asbak is niet geschikt voor bananenschillen, proppen en dergelijke.

Het bakje kan eventueel worden voorzien van spreuken, moppen en/of reclame. Dat is mogelijk een extra stimulans om het bakje te gebruiken, maakt sponsoring mogelijk en helpt het geheel kostendekkend te maken.

After dead – organisatie

Start een organisatie die opdrachten uitvoert na het overlijden van de opdrachtgever. De klant regelt en betaalt de opdrachten voor zijn dood. Na zijn dood voert de organisatie de opdrachten uit zoals de klant dat wenste. Het kunnen officiële taken zijn, maar ook ludieke. In principe kan alles als het maar legaal is. Het uitvoeren van een testament ligt wellicht voor de hand. Maar waarschijnlijk zal de organisatie vooral aparte, vreemde, ludieke taken regelen. Zoals het versturen van gelegenheidskaarten voor een verrassingsfeest, een bijzondere kist, as uitstrooiing e.d.

Andere werktijden

In Frankrijk ligt het leven tussen 13.00 en 15.00 uur stil voor lunch; de periode verschilt zelfs per district. Zo zijn er in alle landen bepaalde gewoonten. Meestal traditioneel. Er zijn bedrijven die een eigen arbeidssysteem hebben met bijv. flexibele werktijden of andere starttijden e.d. Is het niet mogelijk te onderzoeken wat flexibeler werktijden kan opleveren voor de gehele samenleving. Spreiding over de dag kan bijv. files verminderen omdat de drukte zich verdeelt over de dag). Wellicht kan met voldoende onderbouwing de overheid of een raad van bestuur een rooster verplicht opgeleggen aan bedrijven of medewerkers binnen een afgewogen systeem van sluitingstijden e.d.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 maart 2014 door in de categorie 2014, Algemeen, Ideeën

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *