Ideeënverzameling (14)

Het werd weer eens tijd voor een ideeënverzameling. Ik ging weer eens onder de A kijken in de database. Gisteren kwam het bericht dat iedereen bij Philip Morris Nederland wordt ontslagen. Ik keek eens bij roken in het ideeënarchief, onder de A dus. Onderstaande ideeën komen uit 1993, 94 en 95 (zie ook de verantwoording).

Anti-rokers

peukenIn ruimten waarin het verboden is te roken wordt toch nog vaak gerookt, met alle sociale gevolgen van dien (want veel mensen vinden het moeilijk een roker op zijn asociale houding te wijzen). Kan er geen gas worden gemaakt (prettig ruikend of reukloos) dat reageert op stoffen die in een sigaret zitten en bij inhaleren een probleem veroorzaken bij de roker? Verspreiding van dit gas in het etablissement door de eigenaar maakt snel een eind aan het asociaal roken (sticker bij ingang ‘dit restaurant is beveiligd met anti-rokersgas’).

Anti-rooklucht

Ik rook niet. Ik weet dat er heel veel verschillende producten aan een sigaret worden toegevoegd buiten het tabaksblad. Ik vraag me af of mensen dat proeven. Kun je de sigaret niet gewoon terugbrengen naar een basaal product. Als je nu sigarettenlucht ruikt is het een smerige lucht (wat zit daar in). Teruggebracht tot een basaal product is het wellicht mogelijk een stof toe te voegen die een anti-rooklucht werking heeft (denk aan antigeluid) en de smerige lucht opheft.

Anti-virus op internet

Bij bacteriën denkt iedereen aan slecht, maar er zijn veel meer goede bacteriën die we nodig hebben om te kunnen leven. Is het niet mogelijk dat McAfee een goede bacterie maakt die over het internet dwaalt om computervirussen op te sporen en te vernietigen. Dat lijkt me handiger dan dat iedereen elke dag de meest recente anti-virusgegevens binnenhaalt.

Apparaten voor ouderen Maak diverse producten meer geschikt voor ouderen (waar overigens ook veel jongere gebruikers plezier van kunnen hebben), bijvoorbeeld videorecorder met alleen opnemen, afspelen en hooguit heel eenvoudig instelmogelijkheid voor programmeren opname, computerprogramma’s met slechts enkele functies maar wel krachtig genoeg voor grote documenten. De seniorentelefoon is een stap in de goede richting, maar wat een lelijk ding. Producten voor ouderen hoeven toch niet per se lelijk te zijn of overdreven gericht op hun vermeende hulpeloosheid met die belachelijk grote knoppen.

taxiAspirant taxi

Een voordelige taxi die je kunt bestellen wanneer je zelf de weg kent. De taxi wordt bestuurd door taxichauffeurs die de weg nog niet zo goed kennen. Zij krijgen de route uitgelegd door de passagiers. Zo leren ze de omgeving snel kennen.

Het hoeft niet per se om korte afstanden te gaan. Bij korte afstanden kan de passagier mogelijk tips geven over de route, bezienswaardigheden s e.d.

Autocontainertje

Een Wegwerpbakje dat meegenomen kan worden bij benzinestations. Het wordt in een eenmalig verstrekte houder geplaatst en fungeert als een soort prullebakje. Wanneer met tankt verwijdert men het bakje en gooit het in een psychologisch geplaatste bak en neemt een nieuw bakje mee naar de auto. (de asbak is niet geschikt voor  bananenschillen, proppen ed.).

Het bakje kan eventueel worden voorzien van spreuken, moppen en/of reclame. (resp. extra stimulans om het bakje te gebruiken, sponsoring mogelijk en kostendekkend maken).

After dead – organisatie

Start een organisatie die opdrachten uitvoert na het overlijden van de opdrachtgever. De klant regelt en betaalt de opdrachten voor zijn dood. Na zijn dood worden de opdrachten uitgevoerd zoals hij dat wenste. Het kunnen officiële taken zijn, maar ook ludieke. In principe kan alles als het maar legaal is. Het uitvoeren van een testament ligt wellicht voor de hand, maar waarschijnlijk zullen vooral aparte, vreemde, ludieke taken worden geregeld, zoals het versturen van gelegenheidskaarten voor een verrassingsfeest, een bijzondere kist, as uitstrooiing e.d.

Andere werktijden

In Frankrijk ligt het leven tussen 13.00 en 15.00 uur stil voor luncht (de periode hangt enigszins af van het district). Zo zijn er in alle landen bepaalde gewoonten. Meestal traditioneel. Er zijn bedrijven die een eigen arbeidssysteem hebben met bijv. flexibele werktijden of andere starttijden e.d. Is het niet mogelijk te onderzoeken wat flexibeler werktijden kan opleveren voor de gehele samenleving. Spreiding over de dag kan bijv. files verminderen (de drukte spreidt zich over de dag). Wellicht kan met voldoende onderbouwing een rooster verplicht worden opgelegd aan bedrijven (i.i.g. binnen een afgewogen systeem van sluitingstijden e.d.)

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 maart 2014 door in de categorie 2014, Algemeen, Ideeën

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *