Het appartementenhotel

Gisteren zat ik door de ideeëndatabase te scrollen. Daar kwam ik ook het idee Appartementenhotel tegen. Helaas staat er geen datum bij wat betekent dat het van voor 1990 is. Ik heb het idee verder uitgewerkt dan het hieronder staat.

Samen met Nirvie Mes heb ik het besproken met de directeur van toen één van de grootste en meest innovatieve woningbouwverenigingen in Nederland. Die directeur wilde meer doen dan datgene waar die verenigingen zich toen mee bezig hielden. Het was in een tijd dat Hennie van der Most veel in het nieuws was met het opknappen van oude fabriekspanden.  Hij had juist Elvis Palace opgeleverd in Almelo. De woningbouwvereniging had enkele panden in en rond Almelo waar ze wat mee wilden, ze hadden geld en zagen het idee voor het appartementenhotel wel zitten.

Maar dit soort projecten hebben vaak veel tijd nodig en in de tussentijd kan er van alles gebeuren. Ook in dit geval. De directeur werd teruggefloten door zijn bestuur en het idee voor een appartementenhotel verdween in een lade.

Hier het idee zoals het in mijn ideeëndatabase staat.

Het Appartementenhotel

Situatie

Er zijn steeds meer alleenstaanden en bewust zonder kinderen levenden echtparen. Velen van hen beschikken over voldoende geld om zich met luxe te omringen. Zij willen veel ‘uit het leven halen’ zoals dat heet en zoeken vooral ook gemak/oplossingen bij minder prettige en routineuze klussen. Het appartementenhotel kan voor velen een verademing zijn.

Het appartementenhotel is enigszins te vergelijken met de aanleunwoning voor ouderen. De aanleunwoning is een tegen een bejaardenhuis geplaatst gebouw, waarin ouderen nog lange tijd zelfstandig kunnen wonen, maar gebruik kunnen maken van diensten van het bejaardenhuis.

Uitwerking

Het complex bestaat uit een zelfstandig draaiend hotel en een appartementengebouw. Enkele gangbare hotelfuncties zijn inbegrepen bij het bewonen van het appartementenhotel, zoals schoonhouden van het appartementencomplex, bedden opmaken en dergelijke. Van andere functies kunnen bewoners van het appartementengebouw gebruik maken als zij daar behoefte aan hebben, bijv. maaltijdverzorging. Andere functies zijn niet typische hotelfuncties maar kunnen eenvoudig worden opgenomen in de werkzaamheden van het hotelpersoneel en maken de bewoning van het appartement aantrekkelijker, bijv. hond uitlaten, reparatie van apparatuur of zorgdragen voor reparatie etc.

Invulling

Het concept is eenvoudig en op velerlei manieren uit te voeren. Om een zo groot mogelijk succes te garanderen zal onderzoek moeten worden gedaan naar de doelgroep en haar wensen. Deze wensen kunnen dan worden omgezet in één uitgewerkt concept waarbinnen, met enige flexibiliteit, velen zich kunnen vinden. Het is overigens mogelijk dat het concept per thema wordt ingevuld. Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat er behoefte is aan een artistiek, spirituele invulling tegenover een zakelijke invulling. Het ene appartementenhotel zal dan wellicht een gemeenschappelijke ruimte hebben met theatervoorziening en een kruidentuin, terwijl bij het andere de nadruk sterk ligt op bijvoorbeeld ICT-toepassingen.

Naschrift vandaag

appartementenhotel-geuldal

Er zijn tegenwoordig zogenaamde Appartementenhotels, ook wel Aparthotel genoemd. De definitie is: een aparthotel of appartementenhotel heeft alle voordelen van een hotel (schoonmaak, service en ontbijt, mogelijkheid tot lunch en/of diner) en bestaat uit appartementen in plaats van kamers. Hoewel het op bovenstaand idee lijkt, is het niet hetzelfde. Vaak zijn het gewoon hotels die uit commerciële overweging of onderscheidend willen zijn een paar kamers hebben omgebouwd. Het appartement is dan ook onderdeel van het hotel, in hetzelfde gebouw, terwijl ik het als een zelfstandig gebouw zie dat mogelijke via tuin of loopbrug verbonden is aan het naastliggende hotel.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 31 maart 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *