Tjapko moet met pensioen

Vorige week kwam ik de kinderserie “Tjapko moet met pensioen” tegen in het archief van Polyvisie. Een verhaal dat twee weken voor Pasen speelt.

Verhuizing

Een deel van het archief na aankomst in de bedrijfshal

Een deel van het archief na aankomst in de bedrijfshal

Eerder schreef ik dat ik het archief van Polyvisie heb ingepakt in een paar honderd verhuisdozen. Het geheel met de metalen en plastic laden had ik op pallets gezet.

Vorig jaar zijn de ruim veertig pallets naar een bedrijfspand van een vriend gegaan. En daar zijn ze, na een paar maanden weer gedeeltelijk uitgepakt. De blikken staan weer uitgestald in rekken, de metalen en plastic laden als een muur opgestapeld. Het archief is weer toonbaar.

Niet ontsloten

Dat wil niet zeggen dat het daarmee toegankelijk is geworden. Nee, helaas moet het nog wel worden ontsloten. Pas als de negatieven zijn bekeken, en liefst gedigitaliseerd, kunnen de pareltjes worden ontdekt,. Dan kan het historisch belangwekkend materiaal gekoesterd en de diverse onderwerpen worden vercommercialiseerd en/of geëxploiteerd.

Nu het is uitgestald kan ik er wel weer in neuzen. Het originele materiaal laat ik daarbij links liggen. Ik kijk slechts in de kopieën. En hoewel ik probeer er nu wat afstand van te houden, in ieder geval emotioneel, blijft het boeien en zijn de “oh’s” en “ah’s” niet van de lucht.

Want het blijft een ongelooflijke verzameling, waarbij je van de ene in de andere verbazing, gelukzaligheid en enthousiasme valt.

Tjapko

Tjapko temidden van zijn vrienden

Tjapko temidden van zijn vrienden

Tjapko, de oude paashaas, moet met pensioen. Maar dat wil hij helemaal niet en eigenlijk is er ook geen goede vervanger.

Het verhaal is geschreven voor Polyvisie door Robert A. van Dijk. Hij is mogelijk de in 1937 geboren schrijver. De tekeningen zijn gemaakt door Jan van den Brink.

Ik heb er een eboekje van gemaakt dat je hier kunt downloaden.

Epub (in algemene opmaak, geschikt voor alle readers)

Epub (geschikt voor ipad)

LET OP!!!

De link opent direct. Afhankelijk van de instellingen van je browser opent het in een nieuw scherm of wordt het gedownload. Bepaal dus vooraf hoe je ermee omgaat, passend bij je werkwijze met epubs.

Je kunt het eerst downloaden naar je harddisk (bijv. rechtermuisknop en opslaan), vanaf je smartphone of tablet naar deze pagina gaan en op de link klikken (meestal wordt dan gevraagd in welk programma je de epub het wilt openen) etc. Zo maar openen in je browser heeft geen zin als je geen epub-reader hebt ingesteld, dan krijg je alleen mickey-mouse tekentjes. Ik had eerder een ebookje op deze site, daar staat ook meer informatie over ebooks, epubs en downloaden ervan

Zie ook:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 april 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *