SHIT methaangas

SHIT – waar de stront van komt

Mark, een goede Engelse vriend, mailde me een bericht over het ontstaan van het woord Shit.  Hij mailt me bijna dagelijks een mail stuurt met grappen, informatie over zijn gezin en ander volgens hem lezenswaardigs. Dit keer dus over Shit.

Mest

In de 16de en 17de eeuw, zo schrijft hij, werd alles voor de export vervoerd per schip. Het was vóór de uitvinding van kunstmest, dus ook het vervoer van grote partijen mest was heel gewoon. Mest zijn min of meer verteerde dierlijke uitwerpselen al of niet vermengd met stro.

De mest werd droog verscheept in balen, omdat het in droge vorm veel minder woog dan nat. Maar eenmaal op zee kwam er vaak wel water bij en dan begon het proces van fermentatie. Een bijproduct daarvan is methaangas (ook wel moerasgas genoemd).

horse shit - sigaretten gemaakt van paardenstront

sigaretten gemaakt van paardenstront

Als het spul benedendeks was opgeslagen kon je er op wachten dat er wel eens wat fout ging. Er hoefde maar iemand naar beneden te gaan met een lantaarn, toentertijd nog kaarslicht, en een explosie was het gevolg. Op die manier zijn talrijke schepen vergaan.

Hoog op de stapel

Op een gegeven moment kregen balen waarin mest zat daarom een stempel met de instructie ‘Stow high in transit’. De beladers wisten dan dat ze die balen hoog moest laden, bovenop balen met andere producten.

Daardoor kwam water dat lekte door de houten wand of op andere manieren in het beneden ruim sijpelde, minder snel in aanraking met de mest.

SHIT

En van die stempel komt volgens Mark de term SHIT, Stow High In Transit.

Ja, ik heb ook mijn twijfels. Maar het is een leuk verhaal. Ik weet dat er in de 16de eeuw mestboten waren. De bemanning daarvan werden strontschippers genoemd.

In Friesland heb je de jaarlijkse strontrace. Het is een zeilwedstrijd met een verwijzing naar de mestboten die vroeger Friese mest vervoerden  naar de Noord- en Zuid Hollandse geestgronden.

Maar of de oorsprong van SHIT van de Engelse vervoerders komt van manure, uitwerpselen van dieren? Ik vraag het me af. Dus zoek ik verder.

Afkortingen en Scite

Volgens de beroemde Merriam-Webster dictionary  wordt het woord shit al in 1526 gebruikt. Het verhaal hierboven kan dus niet kloppen, want afkortingen worden pas sinds het begin van de 20ste eeuw gebruikt.

Het woord shit komt van het oud-Engelse woord scite. Een woord waar wij met gemak ons woord schijt in kunnen herkennen. Niet zo verwonderlijk want scite of scitan stamt van het Oud-Saksische skitan en het Oud-Friese en Noorse Skita. En dat komt dan weer van het Indo-Europese woord skeyd, dat zo veel betekent als afstand doen van, scheiden, afsnijden.

Bij het woord scitan gebruiken de Engelsen de werkwoorden to shite, to defecate en to excrete, wat ook weer naar (uit)scheiden verwijst. Of simpelweg naar poepen.

Mark, je verhaal is leuk maar onjuist. Bullshit.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 april 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *