Roofridders, dat blijven het toch

Mijn telefoon gaat. Als ik op neem is het eerste dat ik hoor ‘René, je schrijft lekker leesbaar. Prachtig stuk over Van Lanschot’. ‘Dank je, met wie spreek ik’, reageer ik. ‘Oh ja sorry, met Hans de Jong. We kennen elkaar niet, ik zag je bericht over Van Lanschot. Ik tikte “roofridders” en “Lanschot” in bij Google en jij stond bovenaan’.

‘Leuk om te horen’.

‘Ik heb zo’n zelfde ervaring… gehad’, gaat Hans verder, ‘inmiddels beleg ik mijn geld zelf en heb ik een deel ondergebracht bij twee banken. Spreiding hè. Ik bel je omdat ik wellicht een vervolg heb op je verhaal.

‘Altijd bereid te luisteren’, zeg ik.

Aandelenfonds in een fonds

‘Ik heb gekozen voor een aandelenfonds bij de ABN. Het kost wat beheerfee, maar verder leek het me een rustgevende actie. Het was niet duidelijk in welke aandelen binnen het pakket wordt gehandeld, maar daar had ik niet zo veel problemen mee. Vanmorgen kwam ik er  achter dat de portefeuille van het fonds niet alleen uit aandelen bestaat. In het fonds zijn ook aandelenfondsen opgenomen. Dat is belachelijke natuurlijk. Dat riekt naar onderhandse handel. Want die fondsbeheerder wil natuurlijk ook weer fee hebben. En dat wordt betaald met mijn vermogen. Begrijp je het?

‘Ja, ik begrijp het’, antwoord ik, ‘je belegt in een aandelenfonds en verwacht dat ze daarin losse aandelen beheren en ermee handelen. In plaats daarvan zitten er ook weer fondsen in. Oncontroleerbaar en bovendien met weer extra kosten. Maar waarom zie je spreiden als een deel zelf doen en een deel in een fonds. Je weet dan toch dat je genaaid wordt. Het maakt zo’n bank toch helemaal niet uit of jouw vermogen groeit, daalt of gelijk blijft, zij handelen en pakken hun beheerfee’.

Spreiden van vermogen

‘Ja, ja je hebt gelijk’.

‘Je kunt in jouw geval ook spreiden door met een deel van je vermogen te handelen en met het andere deel gewoon voor de lange termijn te gaan zonder te handelen. Koop een pakket Weduwen/Wezen waar jij in gelooft en kijk er niet meer naar om. Shell, Unilever en dergelijke. Op de lange termijn vrijwel altijd goed en bovendien met regelmatig wat dividend’.

‘Wat vind jij overigens van Evi van Lansschot?’

‘Wat denk je? Een vos verliest wel zijn haren…’

‘Ja dat denk ik ook. Het blijven roofridders. Hé bedankt. Mooi blog. Ga zo door’.

‘Jij bedankt, altijd leuk om een compliment als reactie te krijgen’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 april 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *