Tuinfluiter

‘Dat bordje aan hun huis, wat staat daar dan op?’, vraagt mijn schoonzus.

‘Vrijbuiter’, antwoordt mijn broer.

‘Nee, het is iets met een fluit’, reageert mijn schoonzus.

Het gaat over het huis van bevriende dorpsgenoten van mijn moeder. Een dag na bovenstaande dialoogje komen ze langs terwijl ik ook bij mijn moeder ben.

‘Nog even een klein vraagje’, zeg ik midden in het gesprek, ‘wat staat er op dat bordje aan jullie huis’.

‘Tuinfluiter’, is het antwoord van Fred, ‘als ik in de tuin werk begin ik al vrij snel allerlei liedjes te fluiten. Op een gegeven moment zegt Lizette, je bent een echte tuinfluiter’.

‘Ja dat was één van de lievelingsboeken in mijn jeugd’, neemt Lizette het gesprek over, ‘ik weet niet direct meer wie de schrijver is, maar ik weet nog precies waar het over gaat’.

TuinfluiterLizette beschrijft het verhaal. Wanneer ik mijn smartphone pak wendt ze zich tot mijn moeder en gaat verder met haar verhaal over het boek de Tuinfluiter. Ik zoek ondertussen wie de schrijver is. Het blijkt het bekendste boek van veelschrijfster Jos van Manen Pieters.

‘Het is van Jos van Manen Pieters’, onderbreek ik Lizette, ‘het is een trilogie dat ze in 1954 afrondde en in 1955 verscheen. Op de site van de Volkskrant staan ze in 2004 stil bij het 40-jarig jubileum. Dat is dus fout, want toen was het 50 jaar oud en dit jaar 60 jaar’.

‘De Tuinfluiter is toch ook een vogeltje?’, zegt Fred half vragend.

‘Ja het is een zangvogel zoals je aan de naam kunt vermoeden. En er zijn heel veel campings in Nederland en natuurclubs vernoemd naar de Tuinfluiter. En dat zal wel naar het vogeltje zijn en niet naar het boek. Want zoals je van Lizette hoorde is het niet echt een natuurverhaal’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 april 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *