Seksueel misbruik (1) – Het handje

Zojuist las ik de column van Cees Grimbergen in het AD van vandaag. Hij schrijft over Jan Niënhuis. Deze geestelijke heeft jaren geleden, zo is recent gebleken, jongens seksueel misbruikt. Het doet me denken aan de ervaringen die ikzelf heb rondom seksueel misbruik.

Degene die hier een smeuïg verhaal verwacht over een persoonlijk trauma moet ik teleurstellen. ‘Aan den lijve’ heb ik er nooit mee te maken gehad. Ofschoon dat afhangt van de definitie van misbruik. Want er zijn vrouwen geweest die me handelingen lieten doen… maar achteraf voelde dat niet als misbruik, eerder als een prettige ervaring rijker.

Nee, mijn ervaringen met seksueel misbruik zijn uit de tweede hand. Wel hebben sommige handelingen van seksueel misbruik plaatsgevonden in mijn aanwezigheid. Dat gebeurde dan in samenspraak met het slachtoffer(tje) omdat ik een ongelovige Thomas ben, om het maar eens in religieuze termen te zeggen.

De hand

Het gebouw van mijn lagere school waar het seksueel misbruik plaatsvond (foto circa 1950)

Het gebouw van mijn lagere school waar het seksueel misbruik plaatsvond (foto circa 1950)

De laatste drie klassen van het lager onderwijs zat ik op een school met fraters. Van twee van hen ging het gerucht dat ze nog wel eens seksueel getinte handelingen verrichtten met de leerlingen. Als het al waar was dan gebeurde dat buiten mijn zicht, wellicht in achterkamertjes met de jongens die hielpen bij klusjes.

Tot op een dag een vriendje, laat ik hem Rob noemen, vertelde dat de frater van de zesde klas iets had gedaan wat volgens hem niet hoorde. Seksueel waren we aan het ontluiken en onze aandacht ging daarbij naar meisjes; van seksueel misbruik wisten we toen niets. Het leek hem dus niet juist wat er was gebeurd en hij vertelde het me.

Seksueel misbruik

De frater had, samen met Rob oplopend in de gang, zijn hand gepakt. Even liepen ze hand-in-hand verder . Ineens had de frater de hand van Rob tegen zijn penis gedrukt, via een gleuf in zijn pij. De frater had daar de hand even rond bewogen en deze kort daarna weer buiten de pij gebracht.

In welke bewoordingen Rob het me vertelde weet ik niet meer, maar ik geloofde het niet. Wel wist ik dat het, als het waar was, niet goed was.

Een paar dagen later kwam Rob er op terug. Hij had voorzichtig nog een paar jongens uit onze klas gesproken over wat hij had meegemaakt en enkelen hadden ervaringen van ongeveer gelijke strekking. Ik geloofde het nog steeds niet. Ik zei al, ik ben een ongelovige Thomas.

Met eigen ogen …

Weer een paar dagen later stond ik na schooltijd met Rob in een gang. Aan het eind van de gang kwam de bewuste frater de hoek om en ging bij het mededelingenbord staan. ‘Ok’, zei Rob en hij liep bij me weg. Hij stapte op de frater af en samen liepen ze, nadat Rob ongetwijfeld een smoesverhaal had opgehangen, in mijn richting. Halverwege de gang pakte de frater Rob’s hand. Hij nam niet eens de moeite te wachten om Rob’s hand onder zijn pij te brengen. Zich veilig wanend bewoog hij direct de hand van Rob enkele keren langs zijn geslacht. Daarbij keek Rob in mijn richting om te zien of ik het had gezien.

Ik had me terwijl Rob bij me weg was gelopen enigszins verdekt opgesteld, maar met ruim zich op de gang. En ik had het gezien. Toen Rob even later bij me kwam staan was ik een gelovige Thomas. We wisten dat de frater iets had gedaan wat niet goed was. Maar we waren te jong om te weten wat we met deze ervaring moesten doen. En dat gold ook voor de andere jongens die Rob eerder die week had gesproken.

Naschrift 7 mei 2014

Naar aanleiding van bovenstaand bericht kreeg ik diverse reacties. Het merendeel van de reagerende mannen vertelden de situatie te herkennen. Eén van de mannen, een oud-klasgenoot, vertelde dat hij in 2010 een zaak was begonnen tegen de inmiddels overleden frater.

Wetend dat de frater zijn toekomst zou bepalen en hij per se naar het VWO wilde, had hij zich twee keer per week seksueel laten misbruiken door de frater van klas 6a. Hoe het seksueel misbruik zich uitte hebben we niet besproken. Onlangs is hij in het gelijk gesteld en hij heeft een schadevergoeding gekregen.

Zie ook het bericht ‘Seksueel misbruik 2

En mijn vervolg?

Stuur me je mailadres en ik laat het je weten:

  Je emailadres

  Type onderstaande code om spam te voorkomen:
  captcha

  Print deze pagina
  Bovenstaand bericht is geschreven op 29 april 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

  Vorige en volgende berichten

  « Ouder: Nieuwer: »

  Een willekeurig bericht

  Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *