Help, een Cyberaanval
Gisterenmiddag rond half drie stond ik me gereed te maken naar een afspraak te gaan. Wat spullen bij elkaar zoeken en nog snel even een relatie bellen. Terwijl ik bel, zittend voor mijn laptop, zie ik in de rechterbenedenhoek de vertrouwde melding ‘you’ve got mail’ voorbij komen. Niet een korte berichtje dat drie seconden blijft staan, zoals ik gewend ben. Nee, de berichtjes volgen elkaar in hoog tempo op.
Wordfence allert, lees ik in het schermpje. Iemand probeert in te loggen met onjuiste gegevens. De beveiliging van de betreffende steunwebsite, van deze website, is in orde. Dus ik maak mijn telefoongesprek rustig af.
Een cyberaanval
Inmiddels heb ik mijn email programma geopend en ik zie de lange stroom berichten binnensuizen. Ik kan eenvoudig het programma sluiten en de berichten later bekijken. Maar ik ben nieuwsgierig. Een cyberaanval, een vorm van cybercriminaliteit, krijg je immers niet elke dag. Inschattend dat mijn afspraak het begrijpt dat ik om deze reden wat later kom, wacht ik nog even om te kijken of en wanneer de berichtenstroom stopt.
Dat gebeurt uiteindelijk na 1483 berichten. Steekproefsgewijs open ik er enkele om te zien of het van één IP adres komt of van verschillende. Het blijken allemaal verschillende IP-adressen. Ook kijk ik naar de gebruikte inlognaam. In dit geval werd in alle gevallen ‘SCEMBPC’ gebruikt. In eerdere, incidentele aanvallen van hooguit twee of drie pogingen werd ‘admin’ gebruikt of waren het fantasienamen als ‘Camille’ en ‘Octaviodic’. Wat kan ik verder doen, dan de mails verwijderen. De beveiliging is up-to-date. De aanval is afgeslagen.
Iemand of een groepje vindt het interessant een robotprogrammaatje (bots) te maken en 1483 pogingen te doen om in te breken. Dat vind ik toch wel een raar idee. Niet direct beangstigend, maar ik vraag me dan af of die mensen niets beters te doen hebben. Evenals bij virusaanvallen en andere malware levert het meestal slechts ergernis of ongemak. In dit geval viel dat ongemak mee.
En dan, bij mij is niets te halen…
Lees ook:
- Eerder bericht: WordPress beveiligen
- Bericht op NU: Ruim helft Nederlanders bang voor Cyberaanvallen
- Bericht op Computable: Cyberaanval is geen bangmakerij
- Artikelenreeks over Cyberaanval op Webwereld
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Seksueel misbruik (1) – Het handjeNieuwer: Waardebepaling van aandelen en antiek »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.