- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Ilse de Lange en de euforie

Ilse de Lange en de euforie - Common Linnits

Wanneer vroeger iemand zei dat hij derde was geworden, dan gaven we als lagere schoolleerlingen doorgaans de grappig bedoelde reactie, ‘dan deden er zeker maar drie mee?’. Ik moet daar aan denken als ik Ilse de Lange en de euforie zie rondom het behalen van een finaleplaats door haar en Waylon.

Ilse de Lange en Waylon

Aan de halve finale deden zestien kandidaten mee, waarvan er tien doorgaan naar de finale. De kans dat Ilse de Lange en Waylon de finale zouden halen was ruim meer dan 50%, om precies te zijn 62,5%. Er was bij de halve finale geen nummering, de uitslag werd willekeurig voorgelezen, dus welke positie ze innamen of hoe ze werden beoordeeld ten opzichte van de andere deelnemers is volledig onbekend.

Ik zeg daarmee niets over het liedje. Toen ik het voor het eerst hoorde, vond ik het niet bijzonder. Eigenlijk zowel Ilse de Lange als Waylon onwaardig; het deed geen recht aan hun talenten. Maar geleidelijk leek het beter te worden of begon ik er aan te wennen. Het deed me denken aan The Sirens in de film ‘O Brother Where art Thou‘. In ieder geval is er nu sprake van een echt duet, terwijl in het begin Waylon slechts een ondersteunende rol leek te hebben.

Kneus

Het gelegenheidsduo heet The Common Linnets. Ik heb nog nergens gelezen of gehoord dat een Common Linnet een zangvogeltje is dat ook in Nederland voorkomt. Het is een vink, die in de volksmond onder andere vlasvink of hennepvink wordt genoemd. Maar zijn officiële naam is Kneu. Het meervoud daarvan is Kneuen. Het is te hopen dat niemand daar na zaterdag kneuzen van maakt. Euforie na zo’n kanspercentage komt immers, evenals hoogmoed, voor de val.

Dat zei ik ook tegen Charles, een inwoner van Lunetten. Hij vierde vrijdag royaal dat de straatprijs van de postcodeloterij in zijn wijk was gevallen. De rondjes voor de hele zaak stroomden uit zijn zak, terwijl de trekking van de postcodeletters voor de grote bedragen nog moet plaatsvinden. De kans is klein dat hij meer krijgt dan 1,6 miljoen euro gedeeld door alle deelnemers aan de postcodeloterij in Lunetten en hun loten.

Charles is in ieder geval één dag eerder uit de droom, of niet natuurlijk; de trekking van de postcodeletters is vrijdag a.s.

Percentages

Zijn rondjes zal Charles wel overleven. Lunetten telt 11.000 inwoners. Ongeveer de helft daarvan zijn eenpersoonshuishoudens, met andere woorden alleenstaanden. Deze 5.500 mensen wonen niet allemaal alleen, want er zijn veel studenten in Lunetten.

Wanneer alle gezinnen met kinderen ook worden meegenomen in de telling, komt de gemiddelde grootte van een huishouden in Lunetten op twee. Het aantal woningen is ongeveer 4500. Dat zijn vanzelfsprekend niet allemaal deelnemers en ook heeft niet elke deelnemer evenveel loten of gespaarde Kanjerpunten.

Uitbetaling

Stel dat in elke woning met één lot wordt meegespeeld, dan krijgt iedere deelnemer 355 euro. Gezien zijn uitgavepatroon afgelopen vrijdag moet Charles dan zijn spaargeld aanspreken. Wanneer de helft meedoet aan de postcodeloterij, dan stijgt de uitbetaling naar 710 euro.

Het is echter onbekend hoeveel loten zijn gekocht in Lunetten. Ik denk dat de verdeling van loten in een woonwijk grillig en nauwelijks te schatten; dat bijvoorbeeld één gezin zeven loten heeft en een ander slechts een. Correct berekenen hoeveel Charles krijgt voor zijn drie loten, of tekort komt, is dus nauwelijks vooraf te berekenen.

Gedaalde kans

Zo’n berekening is wel te maken voor het Songfestival. Daar zijn de kansen voor Ilse de Lange en Waylon aanzienlijk geslonken. In de finale staan zesentwintig kandidaten. Daarvan kan er maar één de winnaar zijn. Die kans is dus 3,8% als we geen rekening houden met de altijd aanwezige politiek spelletjes, de kwaliteit van het liedje en andere ‘jureerbare’ oneffenheden.