- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Wijd en zijd bekend

‘Die arts maakte na het onderzoek enkele aantekeningen. Hij stelde me nog een paar vragen en daarna draaide hij zijn laptop naar zich toe’, vertelt Gerard me over zijn recente ziekenhuisbezoek. ‘Ik moet even je medisch dossier aanvullen, zei hij, en hij typte verder terwijl ik daar zat te wachten’.

‘Duurde het lang?’, vraag ik.

‘Dat viel eigenlijk wel mee, maar ik vroeg me natuurlijk wel af waarom ik erbij moest blijven. Helemaal toen hij na het typen opstond ten teken dat het consult voorbij was. Hij gaf me een hand en zei me een vervolgafspraak te maken bij de receptie’.

Goeie ouwe tijd...

Goeie ouwe tijd…

‘Al met al was het dus snel bekeken?’

‘Ja, maar nu komt het. Ik kom bij de receptie en de monitor daar staat iets te ver in mijn richting gedraaid. Ik zie daar verdomme mijn hele dossier op dat scherm staan. Wat heeft die receptioniste daarmee te maken. En als zij al volledig inzage heeft, wie heeft dat dan nog meer?’

‘Jongen, je bent wijd en zijd bekend. Niet alleen bij de NSA’.

‘Je moet daar geen grapjes over maken René. Bij die software kan worden bepaald welke medewerker toegang heeft tot bepaalde informatie. Dat is niet gebeurd. Die receptioniste hoeft voor de afspraak mijn medische verleden niet te kennen. En net zo min als mijn medische informatie in het ziekenhuis wordt afgeschermd voor bepaalde gebruikers, zal dat elders gebeuren met andere informatie. Ik vind dat een kwalijke zaak’.

Wijd en zijd bekend

Gerard heeft natuurlijk gelijk. We schreeuwen moord en brand bij berichten over NSA en dergelijke organisaties in Nederland. Dat zijn echter bewust zoekende en verzamelende partijen. Maar stompzinnige en lakse uitwisseling van gegevens daar hoor je nooit iemand over. Digitaal is informatie razendsnel te verspreiden en eenmaal op een computer, harddisk, USB-stick of in de cloud wordt informatie nauwelijks verwijderd als deze niet meer relevant is.

Wat is er bekend over de gegevensuitwisseling tussen belastingdienst, gemeentes, justitie, douane en dergelijke. En wat wordt ermee gedaan als ze niet meer relevant zijn. Alleen als er een keer wat fout gaat komt het soms naar buiten. Dan is het land weer even te klein, maar kort daarna slapen we weer verder.

Vertrouwen

‘De arts is sinds hij zijn papieren kaartenbak aan de kant schoof geen vertrouwenspersoon meer’, gaat Gerard verder, ‘mijn dossier ligt bij wijze van spreken op straat sinds hij digitaal ging. Hij heeft nog een beroepsgeheim, maar wat heeft die receptioniste. En wat zien de vrouw die de facturen maakt, de postkamer en mensen op andere afdelingen. Je hebt gelijk, ik ben wijd en zijd bekend. Maar niet op de manier zoals ik dat zou willen’.