De langst bekeken pagina

Jaren geleden deed ik wat activiteiten voor VNU, toen nog uitgever van onder andere Margriet, Panorama en vele andere tijdschriften. Daar kreeg ik wel eens lezersonderzoeken te zien.

Naast algemene gegevens over oplages, meelezers en dergelijke vond ik vooral enkele andere resultaten interessant. Met name omdat die nauwelijks tijdgebonden leken. Ik heb het dan bijvoorbeeld over de langst bekeken pagina in een tijdschrift.

Minst informatief

Voordat ik vertel welke pagina dat is, slimmeriken hebben het hieronder al gezien, wil ik eerst vertellen dat ik het vooral leuk vond te ontdekken dat het niet de meest informatieve pagina’s waren. Terwijl je dat wel zou verwachten. Het bleken de pagina’s die de nieuwsgierigheid stimuleerden. Nadat ik het wist ging ik er meer op letten. Ook in andere lezersonderzoeken bleek de langst bekeken pagina de pagina waarop de lezer iets moest doen om zijn informatie te krijgen.

Langst bekeken pagina

Daarbij scoorde de foto met contour en lijstje, zoals ik die langst bekeken pagina hier maar even omschrijf, het hoogst. Het zou best kunnen dat het ook bij webpagina’s werkt.

Waarom is het de langst bekeken pagina? Wellicht omdat, zoals ik al aangaf, de lezer iets moet doen om de informatie te krijgen. Het lijkt een puzzeltje. Dat is iets wat mensen ook altijd leuk vinden. Wanneer je, zoals hieronder, een foto ziet dan wil je waarschijnlijk ook de namen weten. Eerst van die ene persoon en na het vinden van de naam van die persoon ook die van degene die ernaast zit of staat.

Lagere school

Hieronder de foto van de vijfde klas van mijn lagere school. Ja, ik zit er ook bij. Zoek maar even…

schoolfoto-vijfde - langs bekeken pagina

foto-vijfde-klas-contour

 

1. Bob Noz – 2. Eric de Jong – 3. Sjors Bouwman – 4. Ignace Dieben – 5. Helmoed Boom – 6. Dickie de Koning – 7. Erik Hehenkamp – 8. Dees Ebbing – 9. René van Maarsseveen – 10. John Lubbers – 11. Leon Bos – 12. Eddy Weerdestein – 13. Weet ik niet – 14. Wilfried Bouman – 15. René Bontje – 16. XX van Berkel – 17. Weet ik niet – 18. Marcel Maaswinkel – 19. Adje Elsakker – 20. Paul Dalderop – 21. Eric de Ree – 22. Weet ik niet – 23. Weet ik niet – 24. Meester Wilbrink – 25. Olaf Goes

Dees Ebbing en Paul Dalderop waren mijn beste vrienden op school. Met Dees zat ik ook op dezelfde voetbalclub (Zwaluwen Vooruit) en hij woonde bij mij in de buurt. Met Paul (HMS) vormden we een driemanschap. We konden alle drie goed voetballen, dat kon Ignace Dieben (UVV) ook. Dat schepte een band tussen ons vieren. Met Eric de Jong uit Oudwijk was ik ook goed bevriend. Samen met Wilfried Bouman werd ik regelmatig uit de klas geplukt om testen te doen. John Lubbers woonde bij mij in de straat. Bij Olaf Goes kwam ik ook regelmatig thuis, boven de bakkerij in de Twijnstraat.

Zoektijd verlengen

Door de namen niet in een mooi lijstje te zetten verleng je de zoektijd. Dat gebeurt ook bij het onlogisch plaatsen van een cijfer, bijvoorbeeld hierboven nummer 25. Het plaatsen van een tekstje over een persoon, zoals in de alinea hierboven, maakt het zoeken interessanter. Het vergroot de behoefte bij de kijker om de persoon op te zoeken op de foto.

Vanzelfsprekend wisten de bladenmakers bij VNU het zo te doseren dat het zoeken leuk bleef en niet te lang zou duren. In plaats van foto’s met personen zie je het ook wel met producten en andere verzamelingen. Maar mensen vinden afbeeldingen met mensen het meest interessant. Dat was een andere uitkomst bij meerdere lezersonderzoeken.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 11 mei 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *