Drone boven de domtoren

Gisteren stuitte ik bij een zoekactie op Youtube op een bijzonder filmpje met de Domtoren. Het filmpje is gemaakt met een radiografisch bestuurbare helikopter. Nadat ik het filmpje had bekeken, waarin te zien is dat het geen gewone helikopter is, ben ik naar achtergrond bij het filmpje gaan zoeken.

Het filmpje is gemaakt door Reinout van Schie en Jelte Keur. De gebruikte helikopter noemen ze gewoon een Drone, zo’n onbemand vliegtuigje waar we tegenwoordig veel over horen. Ze hebben er een camera onder gemonteerd die ze op afstand kunnen bedienen.

Wanneer ik er dieper induik loop ik tegen jargon aan van een voor mij onbekende wereld. De wereld van de Drone of radiografisch bestuurbare vervoermiddelen.

DJI Phantom drone

De titel van het filmpje verwijst naar de DJI Phantom, een quadrocopter (een helikopter met vier wieken) of multicopter. Die is in het volledige filmpje te zien, want het filmpje laat Reinout en Jelte zien terwijl ze de opnamen maken, waarbij Jelte de helikopter bediend.

Van de gebruikte drone, de DJI Phantom, zijn verschillende typen verkrijgbaar. De bril die Jelte in het filmpje draagt is onderdeel van een Fatshark FPV-set (FPV = First Person View). De bril heeft een ingebouwde video-ontvanger en – zender. Zo’n set set kan verder bestaan uit een camera, accu en AV-kabels.

GoPro Camera

een drone met camera

Een GoPro HD Camera met daarboven een Gimbal

Maar je kunt ook andere sets samenstellen en bijvoorbeeld een andere camera gebruiken. Jelte gebruikte een GoPro HD Camera. Tussen de verbinding met de helikopter zit een Gimbal, hierdoor kan de camera in meerdere standen bewegen.

De Gimbal zorgt ook voor een stabiel beeld, het voorkomt trillend beeld en reduceert het jello-effect (officieel Wobble) door bijvoorbeeld propeller interferentie. Voor het filmpje is gebruik gemaakt van een Zenmuse H3-2D Gimbal.

Bril of monitor

Het gebruik van een bril is niet ideaal, omdat je de omgeving niet kunt zien. Daarom raden Reinout en Jelte een monitor aan. Dan kun je het beeld van de camera zien en de omgeving van de Drone. Zo’n Drone wordt door hobbyisten ook UAV genoemd, Unmanned Aerial Vehicle.

Videobewerking

Reinout is de filmer van de twee. Hij bewerkte de video in FCPX (Apple’s Final Cut Pro X). Eerst gebruikte hij FCPX stabilisatie, om het beeld verdergaand te verbeteren. Daarna werd een correctie uitgevoerd met Barrel Distortion van Magic Bullet Looks 2. Hiermee werd het fish-eye effect enigszins geneutraliseerd. Tenslotte converteerde Reinout de video en voerde een kleurcorrectie uit.

Wetgeving

De film werd in september 2013 gemaakt, in een periode dat Drones veelvuldig in het nieuws kwamen. Het was kort nadat, volgens de Nederlandse Luchtvaartpolitie, de regelgeving voor het recreatief gebruik van Drones werd aangepast in juli (pdf 500 kb van regelgeving).

Toch is er nog veel onduidelijkheid rond de regeling. Volgens sommige hobbyisten gaat het er vooral om niet over mensenmenigten te vliegen, of in het algemeen geen gevaar voor mensen op te leveren, niet over aaneengesloten bebouwing te vliegen en niet boven een bepaalde hoogte te komen.

De boete voor overtreden van de regels is 7800 euro. Henk van Boeijen uit Nijkerk is één van de eersten die bezoek kreeg van de Luchtvaartpolitie. Hij maakte een filmpje waarbij hij met een Drone over de Efteling vloog, zie hieronder.

Bovenstaand bericht is geschreven op 6 mei 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.