De bedenkers van Snapchat
In enkele films die ik het afgelopen jaar zag waren de bedenkers van Snapchat al eens grappig voorbij gekomen.
De ene keer riep de hoofdrolspeler een aantal ideeën voor apps, waaronder het eenvoudige idee achter snapshot (stuur een foto naar een ander; de foto verdwijnt tien seconden nadat de ander het heeft geopend).
In een andere film werden de bedenkers van Snapchat belachelijk gemaakt vanwege het simpele idee, dat zou toch nooit kunnen werken, terwijl het succes toen al lang bekend was.
Bill Gates
Afgelopen donderdag moest ik weer aan de bedenkers van Snapchat denken. Op een receptie sprak ik vorige week met iemand over Bill Gates. Gates werd door de gesprekspartner beschreven als een selfmade man, als een jongen die vanuit het niets een wereldconcern opbouwde. Dat was natuurlijk niet helemaal waar.
Bill Gates bouwde Microsoft met Paul Allen zelf uit, maar niet na een handig opstapje. Zijn ouders waren gerenommeerde advocaten. Gates’ moeder introduceerde hem bij John Opel, toen topman van de International Business Machines Corporation. Dit bedrijf, beter bekend als IBM, was op dat moment op zoek naar innovaties voor de toekomst. Na de introductie bij IBM kocht Gates een Operation System en dankzij IBM maakte Microsoft een vruchtbare start.
Aristoteles Onassis
Ok, ok, reageerde de man op de receptie. In een poging het over een hele andere boeg te gooien noemde hij Aristoteles Onassis als voorbeeld van selfmade man. Evenals als Gates bouwde Onassis zijn imperium zelf uit, maar niet na een goede kruiwagen te hebben gehad.
Zijn vader was diplomaat geweest in Amerika. Hij gaf zijn zoon niet veel geld mee toen deze naar Amerika reisde om zijn rederijdroom waar te maken, maar wel de indrukwekkende namen uit zijn Amerikaanse netwerk. Daarmee gingen voor de jonge Onassis deuren open die voor anderen gesloten blijven.
Stanford en Harvard
Mark Zuckenberg van Facebook, Larry Page van Google en vele andere miljardairs in de internet en mobiele telefoniewereld hadden die familiaire kruiwagens niet. Maar zij zaten, evenals de bedenkers van Snapshat, op Stanford University of Harvard.
Twee gerenommeerde universiteiten die zijn omgeven van ICT-investeerders, durfkapitaal, spraakmakende hoogleraren en docenten. Een omgeving waar je een sukkel bent als je een idee niet op de markt krijgt en er geen bergen geld aan verdiend. Zeker op Stanford voelen studenten zich mislukt als ze niet al tijdens hun studie multimiljonair worden.
De bedenkers van Snapchat
Het verhaal achter Snapchat lijkt wel wat op dat van Facebook, maar vergeet de vergelijking. Snapchat werd bedacht door Frank ‘Reggie’ Brown, een student Engels aan Stanford. Hij vertelde het idee aan zijn beste vriend, Evan Spiegel, die zoon van een 3 miljoen dollar per jaar advocaat en student Productontwikkeling aan Stanford.
Spiegel haalde er een derde student bij, Billy Murphy. In de loop van de ontwikkeling van Snapchat wordt Reggie eruit gewerkt en hij heeft inmiddels een rechtszaak lopen tegen zijn voormalige kompanen.
Buiten die jammerlijke ontwikkeling gaat het in dit bericht over kruiwagens. En die zijn er op Stanford genoeg. Diverse hoogleraren en directieleden zijn commissaris bij de bekende ICT-bedrijven Google, Sun, Yahoo, LinkedIn e.d. Voormalig studenten, inmiddels rijke entrepreneurs, doneren de universiteit, ondersteunen ideeën en verder lopen de managers en eigenaren van Venture Capitalist organisaties in en uit. Het was onmogelijk voor Snapchat om niet naar de markt te worden gebracht.
ps.
De films: Our Idiot Brother (IMDB), The Internship (IMDB) en Clear History (IMDB)
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Beter spellen helpt bij beter spellenNieuwer: Eurovisie songfestival 2014 »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.