Karlovy Vary / Karlsbad

Het zou een beetje intensief lang weekend worden. Vrijdag naar Praag, van daaruit direct door naar Vratislavice, daarna zondagmiddag Karlovy Vary en dinsdagmiddag terug naar Praag.

Onderweg naar Praag krijgen we te horen dat de afspraak naar Vratislavice, naar de brouwerij van Konrad bier, moet worden verplaatst. We besluiten direct naar Karlovy Vary, de beroemde plaats, te gaan. Omdat het hotel ons pas zondag verwacht en we het weekendje weg niet duurder willen maken dan gepland, bellen we Rob, een vriend in Nederland die enkele appartementen in de badplaats bezit. Hij vond het al belachelijk dat we in een hotel wilde, dus het gebruik van zijn bezit is snel geregeld.

Karlovy Vary / Karlsbad

Karlovy Vary vanuit de straat van Rob's appartementen.

Karlovy Vary vanuit de straat van Rob’s appartementen.

Ik vond Praag op een bepaalde manier altijd al mooier dan Parijs. Alsof de architectuur beter is bewaard in zijn oorspronkelijke vorm en minder omgeven door moderniteiten. Maar als we tegen de avond Karlovy Vary binnenrijden weet ik dat ik deze stad nog mooier ga vinden dan Praag.

Ik maak wat foto’s in de appartementen omdat de vriend deze te koop wil zetten en van de omgeving. Na kort te hebben geacclimatiseerd gaan we de stad in om wat te eten.

Karlsbad

Vanzelfsprekend had ik tevoren al wat gelezen over Karlovy Vary, genoemd naar Karel de vierde en Vary betekent warm bad. Dat het meerdere geneeskrachtige bronnen heeft, in de Duitse tijd Karlsbad heette en het beroemdste kuuroord ter wereld is, wist ik dus al. Maar als ik na een paar minuten lopen van het appartement mensen zie bij de daar stromende en stomende gracht overvalt me dat enigszins. Het water is tegen de veertig graden, vertelt iemand me. Het water voelt inderdaad lekker warm, terwijl de gewone temperatuur vandaag ongeveer 10 graden.

Bij Thomas

Na ongeveer een kwartier lopen zitten we in restaurant U Tomas in het centrum van Karlovy Vary. Het is er gezellig druk. Ik kan (nog) geen onderscheid maken tussen Tsjechisch en Russisch, want die schijnen hier veel te zijn. Vanwege hun enthousiasme voor het kuuroord is zelfs een vliegveld gebouwd. Maar ik hoor Engels en Duits en als we iemand aanspreken blijken de Tsjechen het geen probleem te vinden Engels te praten.

Karlovy Vary vanuit het raam van een slaapkamer op de bovenste verdieping.

Karlovy Vary vanuit het raam van een slaapkamer op de bovenste verdieping.

Even later zitten we aan een Tsjechisch gerecht, iets met gehaktballetje omwikkeld met pasta en een vleesstoofpot. En we zijn al snel in gesprek met de tafeltjes om ons heen.

‘Het voelt als een bijzondere avond’, zegt een Tsjechische vrouw die schuin achter me zit en die ongetwijfeld vaker ‘bij Thomas’ komt. Als ik vraag wat het zo bijzonder maakt krijg ik als antwoord dat ze aan de mensen voelt dat de winter op zijn einde is, ‘we gaan weer naar buiten, de zomer komt er aan’.

‘Tsjechië heeft ongeveer vijftig kuuroorden en veel meer plaatsen hebben gezonde warme baden’, vertelt een wat oudere man aan een tafeltje naast me, ’maar Karlovy Vary is het bekendst geworden’. Ook de andere kuuroorden zijn echter de moeite waard verzekert hij me, die bekende mensen waar Karlovy Vary mee adverteert, Mozart, Goethe en dergelijke reisden ook naar andere plaatsen.

‘Het hangt er van af voor welke klacht je komt’, gaat de man verder. Hij vertelt dat de minerale samenstelling per bron verschilt en dat de ene bron goed is voor hartkwalen, terwijl een andere beter is voor darmklachten.

‘Als je hier naar de dokter gaat’, vult de vrouw tegenover hem aan, ‘doet hij een diagnose en vertelt je dat je een half uur in een bad moet liggen met water uit een bepaalde bron en twee glazen met drinken uit een andere bron’. Die bronnen stromen op besloten locaties, waar je moet betalen voor toegang. Maar op veel plaatsen stroomt het bronwater gewoon uit een rots of iets dergelijks.

In de volgende drie uur praten, eten en lachen we. Terwijl allerlei onderwerpen ter sprake zijn gekomen, zoals de scheiding tussen Tsjechië en Slowakije, de komst van de vele Russen die ook veel vastgoed bezitten en de crisis die ook in Tsjechië voelbaar is, is het geleidelijk drukker geworden. Wanneer we als excuus aanvoeren dat we een lange reis achter de rug hebben en het wat druk wordt, draait de vrouw achter me zich weer om ‘ik zei toch dat het een bijzondere avond zou worden’.

Camera

Als we ongeveer tien minuten op weg zijn naar het appartement realiseer ik me dat ik mijn camera in het restaurant heb laten liggen. In stevige pas lopen we terug. Verrast kijkt de oude man ons aan als we even later weer binnen komen. Ook de andere gasten waar we kort daarvoor mee spraken zitten er nog. Maar mijn camera is weg. Opgegaan in de drukte. Ik besef dat we die niet meer zullen vinden. We nemen nogmaals afscheid.

karlovy-vary-anim

Impressie van de appartementen van Rob, drie appartementen samen 280 m2, te koop (contact)

Buiten praten we even over criminaliteit, Russen en de camera. Toerisme en drukte trekt nu eenmaal enkelingen aan die minder goede bedoelingen hebben, concludeer ik, het is maar een camera en gelukkig had ik juist het geheugenkaartje vervangen. Dus de foto’s van Rob’s appartement zijn bewaard. En Karlovy Vary? Ach, daar kom ik nog wel eens terug, denk ik, met nog vier dagen voor de boeg.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 mei 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *