Seksueel misbruik (2) – de BN’er

Ik kreeg op een gegeven moment het idee dat elke vrouw ervaring(en) heeft van seksueel misbruik. Regelmatig hoorde ik de verhalen van vriendinnen. Dat begon met een jeugdvriendin.

Mijn jeugdvriendin was een theaterdier. Ze danste, zong en schreef zelf liedjes. Dat laatste deed ze vooral in het Nederlands. Ze had enkele favoriete voorbeelden Nederlandse singer/songwriters die al veel hadden bereikt met hun liedjes.

We hadden een jaar of drie verkering toen ze op een namiddag thuiskwam en ik merkte dat er iets was. We konden goed met elkaar praten en bespraken alles, maar op mijn vraag ‘wat is er?’ kreeg ik dit keer geen antwoord.

Een ontmoeting

De ontmoeting voorafgaand aan het seksueel misbruik begon bij Pays BasIn de loop van die avond kwam het verhaal eruit. Eerst hortend en stotend, maar geleidelijk werd het vlot gedeeld. Begin van die middag fietste ze over het Janskerkhof in Utrecht. Ter hoogte van hotel Pays Bas zag ze X, een door haar bewonderde Utrechtse singer/songwriter. In haar spontane enthousiasme reed ze de stoep op en sprak haar bewondering uit. Nadat ze even hadden gesproken nodigde X haar uit bij hem thuis wat te drinken.

Dolgelukkig nam ze zijn aanbod aan. Hij nam het stuur van haar over en fietste, met mijn vriendin achterop, naar zijn woning. Daar schonk hij jus d’orange voor haar in en samen spraken ze verder over tekstschrijven. Geleidelijk kwamen ook andere onderwerpen aan bod. Op een gegeven moment wilde hij haar wat laten zien in zijn werkkamer.

Seksueel misbruik

Samen liepen ze naar boven. In de werkkamer pakte hij haar vrijwel direct in een omhelzing. Hij wilde haar kussen, maar ze hield hem af. Hij werd ruwer. Ze wist zich los te maken uit zijn greep. Ze rende naar de deur. Die bleek op slot en ze raakte in paniek. ‘Ik wil dit niet’, zei ze een paar keer en sloeg hem vlak onder zijn schouders terwijl hij probeerde haar opnieuw in zijn greep te krijgen. Ze ging harder roepen dat ze het niet wilde. Ineens liet hij los. Hij liep naar de deur en opende deze. Zonder verder nog een woord te zeggen had ze de woning verlaten.

De psycholoog

Uiteindelijk was het een vervelende ervaring geweest waar ze verder geen last ondervond. Jaren later kwam het voorval ter sprake toen ik met Henk van Harten aan een boek werkte over zijn RDA-model. Henk werkte als therapeut en hij had veel vrouwen in behandeling die slachtoffer waren geweest van seksueel misbruik. Na één van de boeksessies die ik met hem had passeerde ik bij het weggaan een prachtige vrouw op de trap.

De eerstvolgende sessie kwam de vrouw ter sprake en ik vroeg of zij ook slachtoffer was van seksueel misbruik. Henk wilde het er eigenlijk niet over hebben. Maar in het kader van het boek vertelde hij dat elke vrouw anders omgaat met seksueel misbruik. De één is na een eenmalige aanranding of verkrachting voor de rest van haar leven getekend. De vrouw die ik had gezien was vanaf haar twaalfde door haar vader misbruikt, op haar achttiende was ze naar New York vertrokken en heeft nooit last gehad van het misbruik. Ze kwam voor iets anders. We spraken nog even verder over zijn vak, ik vertelde het bovenstaande verhaal en geleidelijk zochten we een bruggetje naar het boek.

Zie ook ‘seksueel misbruik 1

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 mei 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *