superfood overzichtje feat

Weg met superfoods

Inhoudsopgave

Brocolli - ook een ...

Brocolli – ook een …

Je kunt tegenwoordig geen tijdschrift of krant meer openslaan of de aanbevelingen voor superfoods knallen je huiskamer binnnen. De gangbare familiebladen pakken trends, evenals politici, nu eenmaal op als die eigenlijk alweer over zijn. Met andere woorden, het is tijd voor de slogan “Weg met superfoods”.

Superfoods waren de Goji-bes, Chlorella, Gerstegras en andere bij het grote publiek onbekende producten. Ze zouden bommen zijn van vitames, mineralen en allerlei bijzondere geneeskracht of preventieve werking hebben. Sommige trendsetters haalden zelfs de Bijbel erbij, omdat daarin stond dat er een plant, vrucht of boom zou komen die de mens het eeuwige leven zou schenken. Zo’n vrucht mocht met recht een superfood worden genoemd. Maar dat was rond 2000.

Nu de familiebladen erover schrijven weet je dat het mainstream is geworden, en het woord superfood een containerbegrip. Want niet alleen de Goji-bes, Chiazaad en andere nieuwe producten worden tegenwoordig superfoods genoemd. Brocolli, spinazie, andijvie, eigenlijk alle groenten hebben hun specifieke eigenschappen en stofjes die bijdragen aan onze fitheid, uiterlijk, gezondheid en algeheel welzijn. En niet alleen groenten. Fruit, wijn, chocolade, kokosvet en andere eetbare producten worden even gemakkelijk superfood genoemd.

Wat al voor superfoods gold, geldt nog steeds. Er is nog niets bewezen. De voedingsdeskundigen en wetenschappers rollen over elkaar met bewijzen en tegenbewijzen. Er is voor de consument geen touw aan vast te knopen.

Wijn

twee-glazen-wijnNeem wijn ter illustratie. Twee glazen rode wijn zijn goed, wordt ons verteld. Er zit een stofje in dat onze gezondheid bevordert. Een stofje dat vlak onder de schil zit, las ik ooit ergens. Daarbij werd verteld dat je dus ook gewoon druiven kunt eten. Maar dat is niet de bedoeling. Onlangs las ik dat het onjuist was gebleken, het stofje zit ergens in de druif en komt pas vrij bij gisting. Dus we moeten toch aan de rode wijn.

Die twee glazen is echter te weinig, lees ik ergens anders. Je moet liters drinken om het beloofde resultaat te krijgen. Je hebt dan inmiddels wel een leverkwaal. Maar daartegen is ongetwijfeld een andere ‘superfood’ te gebruiken.

Zelf weten

De beste superfood is het gezonde verstand. Dat weet dat afwisseling van voeding, bewegen en je geen zorgen maken over dingen waar je toch niets aan kunt doen, de beste ingrediënten zijn voor een gezond en gelukkig leven.

Zorg voor een basisconcept, voor mijn part de schijf van vijf, en leef bewust. Als je dan eens iets nieuws probeert, in voeding, gedrag of anderszins, kun je ervaren wat het met je doet. En dan beslissen of je het nieuwe blijft gebruiken/doen of het laat vallen.

Met het laten vallen van het woord superfood kun je alvast beginnen. Niet in de zin van het ergens noemen, maar het niet meer gebruiken. Weg met superfoods.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 31 mei 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *