Toyota, er blijft wat liggen …

Elke dag rond een uur of acht ’s ochtends pak ik één onderwerp om over te schrijven. Het kan niet anders of er blijft wat liggen. Vaak laat ik het gaan, de verhalen van gisteren en de actualiteit van vandaag.

Maar sommige onderwerpen leg ik apart. De berichten bijvoorbeeld die nauwelijks aandacht krijgen in de media, terwijl er toch wel iets opmerkelijks aan is.

Toyota

Een bijzonder bericht dat was blijven liggen vond ik die met de titel: Toyota, minder robots, meer mensen. Ik schreef al eens dat we moeten ophouden over werkgelegenheid en ‘werk, werk, werk’. Steeds meer werkzaamheden kunnen immers worden gedaan door steeds minder mensen. En dat terwijl er steeds meer mensen zijn. We moeten de definitie van werk anders invullen.

En dan komt Akio Toyoda, de voorzitter van Toyota, met zo’n bericht. De autofabrikant gaat meer mensen inzetten en ze opleiden tot specialisten. Opmerkelijk, want Toyota was de fabrikant die altijd voorop liep in de automatisering van zijn fabriek.

Inmiddels heeft Toyota meer dan honderd afdelingen waar de werknemers, door handenarbeid, leren hoe ze een auto in elkaar moeten zetten. Door dat fabricageproces te doorlopen krijgen ze beter inzicht in de productie. Toyota verwacht hierdoor af te komen van de pijnlijke problemen waardoor jaarlijks vele auto’s moeten worden teruggeroepen naar de garage.

Opmerkelijk dat Toyota nu roept dat mensen altijd Meester van de Machine zullen zijn. Terwijl ik denk dat ze gewoon last hebben van hun voorsprong in robotisering.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 mei 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *