De snelheden in ons lichaam

Neurale signalen flitsen door onze hersenen. Cellen produceren eiwitten sneller dan je met je ogen kunt knipperen. Wij zijn wezens van verschillende snelheden .

‘Sorry, ik ben even bezig’, zegt een vriend tegen me, terwijl hij zonder activiteit voor me zit.

Ik kijk hem even aan en denk, het is waar. Je lichaam is druk bezig. Gezien zijn grootte, zo druk als de melkweg.

Zelfs wanneer we rusten of dagdromen , gaat de activiteit in ons lichaam gewoon door. Neem de hersenen, het kroonjuweel van ons zenuwstelsel . Het heeft 85 miljard zenuwcellen en 150 biljard synapsen. Dit zijn de elektrische aansluitingen die van alles mogelijk maken. Dit cijfer is bijna duizend keer zo veel als het aantal sterren in de Melkweg.

Het aantal neuronen in de hersenen is indrukwekkend. Om ze te tellen met een snelheid van een per seconde heb je 3200 jaar nodig. Maar wil je de synapsen van onze hersenen tellen, de elektrische aansluitingen dus, dan kom je tijd te kort. Voor die 150 biljard synapsen heb je 3 miljoen jaar nodig. En dat is eigenlijk niet interessant, want je gaat ze niet tellen.

faculteit-vierRelevant is op hoeveel manieren een cel kan verbinden met de andere cellen. Hiervoor moeten we faculteiten gebruiken. Laten we ter illustratie berekenen op hoeveel manieren we vier boeken op een plank kunnen zetten. Dat is een klein, eenvoudig sommetje met faculteiten. Het is 4 faculteit. Dat wordt geschreven als een vier met een uitroepteken (4!). Het betekent 4 x 3 x 2 x 1 en dat sommetje toont dat er 24 verschillende manieren zijn.

Bij tien boeken is het dus 10!, oftewel 10 faculteit. Daaruit volgt dat je 10 boeken op ruim 3 miljoen verschillende manieren kunt neerzetten (10 x 9 x 8 x 7 x 6 x 5 x 4 x 3 x 2 = 3.628.800 ). Zie je het voor je. Je hebt vier boeken en kunt ze op 24 manieren neerzetten, je pakt er zes bij en je hebt ruim 3 miljoen mogelijkheden.

Stel je nu voor dat elke neuron of hersencel zich kan verbinden met een ander onder je schedel. Het aantal manieren is 85 miljard faculteit. Alleen het getal 85 miljard uitschrijven zou al een enorme hoeveelheid getallen opleveren. De uitkomst daar moeten we ons maar helemaal niet aan wagen. Die telling, de mogelijke aansluiting van de hersenen, gaat het vermogen van diezelfde hersenen te boven.

En dan hebben we het alleen nog maar gehad over snelheden en activiteiten in onze hersenen.

Gebaseerd op een artikel van Bob Berman in Discover Magazine

Zie ook: Biljard en andere verwarrende getallen

Bovenstaand bericht is geschreven op 22 mei 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.