Jezus schildert

Jezus schildert in Siberië

Op Youtube stuitte ik op een video van Rocco Castoro. Hij vertelt daarin over zijn reis naar Siberië, op zoek naar de Jezus van Siberië. Aan het eind van de video zelfs een interviewy hij deze, zichzelf Vissarion noemende, zoon van God. Na de video zoek ik op internet verder naar informatie over deze Jezus. Daar ontdek ik dat deze Jezus schildert. En niet onverdienstelijk, voor zover ik dat als leek kan beoordelen.

Jezus schildert in Siberië

Diep in het zuiden van Siberië, in een Taiga woud, ligt 3000 km van Moskou het dorpje Petropavlovka (betekent: vesting van Peter en Paul). Het is niet het enige dorpje in Rusland dat zo heet. Er zijn er ruime zestig. Het Petropavlovka waar Jezus schildert klein. Google Maps heeft het nog niet gevonden. Vissarion woont er met ruim 4000 volgelingen. De overig circa 6000 aanhangers wonen verspreid in de wereld.

Vissarion

Sergey Anatolyevitch Torop uit Krasnodar diende in het Rode Leger. Daarna werd hij GAI-officier, een soort verkeersregelaar, in Minusinsk. Hij deed voornamelijk nachtdienst, dat gaf hem gelegenheid te schilderen. Toen het oude regime instortte onder Gorbatsjov kwam er minder werk in de streek. Eind 1989 werd Torop ontslagen.

Kort daarna werd hij midden in de nacht wakker. Hij realiseerde zich ineens dat hij de tweede incarnatie van Christus was, na 2000 jaar. ‘God stuurde me naar de aarde om de mensheid te helpen tegen de kwaden die oorlog en chaos in de wereld brachten’, vertelt hij. Het was het begin van zijn sekte.

De volgelingen zijn allen veganisten. Alcohol, roken en geld zijn verboden. Ongeveer 300 Vissarionites wonen in houten hutten in het dorp, de overige wonen in dorpjes in de buurt van Petropavlovka. Allen wonen met plezier in het Siberische gebied, waar het vooral ’s winters erg koud is. Maar dat trotseren ze, als ze maar dicht bij de nieuwe Jezus kunnen zijn.

Drie keer per dag gaat er een bel in de vesting van Peter en Paul. Dan stoppen de volgelingen hun werkzaamheden en knielen om hun Messias te aanbidden. Zelf brengt Vissarion zijn dagen door met schilderen in een gezellig Chalet, waar hij woont met zijn vrouw en zes kinderen.

Regelmatig reist hij naar het buitenland. Vooral Frankrijk, Italië en Nederland zijn daarbij favoriet voor het ‘ronselen’ van nieuwe volgelingen.

Lees hier het uitgebreide verslag van Rocco Castoro over zijn reis naar de Vissarion. En dit is de de documentaire die hij maakte voor Vice, een Canadese organisatie met onder andere een tijdschrift, filmproductie, geluidsstudio.

Meer Jezus-figuren

Torop was niet de enige man die wakker werd met het visioen dat hij de zoon van God was. Wij hadden in Nederland onze eigen Jezus in Louwrens Voorthuijzen, die bekend werd als Lou de Palingboer. Hij had in 1928 het licht gezien en begon dat in 1950 te verkondigen.

Maar er waren er veel meer, zoals de in 2012 overleden Sun Myung Moon van de Moon-sekte. Hij noemde zich de tweede verschijning van Christus, gekomen om zijn werk op aarde af te maken.

En kort geleden, 11 november 2011, was er Oscar Ramiro Ortega-Hernandez. Hij vuurde vanuit een auto schoten met een AK-47 op het Witte Huis, waarvan er één werd gevonden op een venster van het familieverblijf van Obama. Hernandez werd vijf dagen later gearresteerd, waarbij hij verklaarde Jezus Christus was, gekomen om Obama te vermoorden die hij zag als Anti-Christ.

Oh, de Russische Jezus schildert. Hier zijn enkele van zijn schilderijen te zien.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 juni 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *