Het dorp Cabteria uitgemoord
Het probleem in het Drentse dorp Cabteria, nabij Emmen, werd te groot. Vier mannen zorgden al maanden voor overlast in het 200 inwoners tellende dorp.
De bakker en slager waren dit jaar al vier keer overvallen. Ook werden de vier mannen verdacht van de moord op twee tienermeisjes uit het dorp en de aanranding van zeven andere vrouwen.
Eén van de mannen reed regelmatig met hoge snelheid door het dorp, het liefst op drukke zaterdagen. Alleen afgelopen half jaar zorgde dat al voor 23 gewonden.
Justitie vermoedde dat de mannen plannen hadden hun activiteiten uit te breiden naar omliggende dorpen. Maatregelen werden noodzakelijk om de criminele activiteiten van de vier mannen te stoppen.
Gisterenavond, enkele minuten over zes, vlogen drie straaljagers over het dorp Cabteria. Vrijwel tegelijkertijd lieten zij hun bommen vallen; bommen met het nieuwe antiterrorisme wapen Caedere. Enkele seconden later was alle leven uit het dorp verdwenen. De tweehonderd inwoners worden zaterdag begraven.
Het Drentse dorp Cabteria uitgemoord
Wat dacht je toen je las ‘Drents dorp Cabteria uitgemoord’? Het dorp waar alle bewoners werden gedood om een probleem met vier dorpsbewoners op te lossen. Beetje overdreven toch. Het lijkt als de oplossingen die we bedenken voor de beruchte 2%, waar ik eerder over schreef.
Hoe vreemd het ook lijkt om iedereen te doden om een probleem met vier slechterikken op te lossen, het is wat we zelf elke dag doen. Waar? In de keuken, in de woonkamer, op ons lichaam en, nou ja, eigenlijk overal. Want als we schoonmaken, deodorant gebruiken en denken ziekte te bestrijden doden we niet alleen een paar slechte bacteriën, maar ook de vele goede.
Het ontstaan van leven
Laat ik het eerst eens omdraaien. In plaats van vernietigen van alle leven kijken naar het ontstaan van leven. Het leven op aarde is begonnen met de bacterie. Vanuit die eerste oerbacterie is het leven door geëvolueerd en miljarden jaren later was er de mens. Die oorsprong van het leven is nog overal om ons heen en in en op ons lichaam.
Bacteriën zijn onze grote helpers. Ze verteren ons voedsel, ze gisten onze druiven tot wijn en doen allerlei andere dingen. Naast de miljarden goede bacteriën zijn er ook een paar slechte bacteriën. Die maken ons (dood)ziek en zorgen voor andere ongemakken.
Evenals de krant is gevuld met sensatie en berichten over moord en doodslag, zo krijgen ook de slechte bacteriën de meeste aandacht. We bedanken de vele bakkers in Nederland niet voor het lekkere brood dat ze elke dag voor ons maken, maar praten wel over de ene bakker die wat minder lekker brood maakt.
Zo gaat het ook met bacteriën. Voor de vele bacteriën die allerlei nuttige dingen voor ons doen hebben we geen oog, we zien alleen die paar lastige, ziekmakende bacteriën. Zij zijn vervelend en we willen er van af.
Antibiotica
Nog geen honderd jaar geleden, vond Alexander Fleming een oplossing om van die slechte bacteriën af te komen. Hij is de uitvinder van het eerste bruikbare antibioticum. Maar zijn antibioticum en alle varianten die daarna kwamen doden alle bacteriën, de goede en slechte. Een rigoureuze methode die we in een dorp als Cabteria niet zouden accepteren, maar die bij bacteriën geen probleem leek.
Helaas zijn bacteriën miljarden jaren ouder dan de mens en wellicht daardoor ook wat slimmer. In een paar jaar vonden ze manieren om te overleven, vooral de agressieve crimineeltjes. Geleidelijk is daarmee het probleem van die slechte bacteriën nu groter dan voor het gebruik van antibiotica.
Ramp
We stevenen af op een ramp voor de mensheid. Niet alleen de criminelen in Cabteria en de onschuldige inwoners van dat dorp worden gedood. De gehele mensheid kan worden uitgemoord en op veel plaatsen zijn die moorden al begonnen. Niet door kindsoldaatjes of corrupte staatshoofden met hun legers, maar door slechte bacteriën die we proberen te bestrijden met niet meer werkende middelen.
Samenwerken
Gelukkig is er een oplossing. Een oplossing die al vaker heeft gewerkt. En dat is samenwerken. De meerderheid van de bacteriën wil, net als de meeste mensen, gewoon comfortabel leven. Ze zijn niet uit op ruzie, oorlog, zelfverrijking en andere vervelende en lastige zaken. Ze hebben evenveel last van hun slechte soortgenootjes, een minderheid, als wij mensen van zo’n minderheid bij ons.
Alleen door met die goede bacteriën samen te werken kunnen we een ramp voor de mensheid voorkomen. Niet dus door alle bacteriën te doden, maar door ons te laten helpen door de goede bacteriën bij het verminderen en stoppen van de slechte.
Dit bericht is vervolgd in ‘Ziektebestrijding volgens het poldermodel‘
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Een lastige man voor de politieNieuwer: Ziektebestrijding volgens het poldermodel »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.