3D printen met bijen
3D printen met bijen. Ja. 3D printen is actueel. We denken al snel aan een apparaat dat gekoppeld is aan onze computer; een frame met een spuitgieter die 3D-ontwerpen omzet naar een product. Maar de natuur kan het ook. Dat laat het Schotse whiskey-merk Dewar zien.
De mannen van Dewar maakten een mal van een fles en kregen bijen zo ver daar hun honingraat in te maken. Nadat de mal werd verwijderd stond er een prachtige honingraat in de vorm van een fles Dewar. Aan het 3D printen met bijen, eigenlijk dus 3B printen, werkten meer dan 80.000 bijen mee.
Promotiemateriaal
Natuurlijk is het geen wetenschappelijke proef. Het was voor Dewar slechts een manier om hun nieuw Highlander Honey Whisky te promoten.
Het Schotse, hoewel eigendom van Bacardi, Dewar moest voor die nieuwe Whisky wel wat overwinnen in het thuisland. De regelgeving rondom Whisky is daar, door de lange historie, streng en traditioneel. Er werd dan ook heftig gereageerd op de aankondiging.
De honing whiskey van Dewar is de eerste moderne variant in Schotland. Die van Drambuie, heidehoning, kruiden en whiskey, is al bekend vanaf 1746 maar wordt niet als Whiskey beschouwd. Elders in de wereld is vooral de Tennesse Honey van het Amerikaanse Jack Daniels succesvol.
3D printen met bijen
Maar de vraag blijft, hoe ze de bijen zo ver kregen hun honingraat in de mal te maken? Dieren zijn best intelligent, maar gedrag aanpassen kan soms jaren duren. Binnenkort laat Dewar het zien in een documentaire die is gemaakt over het project. Voorlopig moeten we het, wat hen betreft, doen met onderstaand filmpje.
Bijenonderzoek door Tom Seeley
Willen we een sneller, en waarschijnlijk wetenschappelijker, antwoord dan zouden we het boek Honeybee Democracy van Tom Seeley kunnen raadplegen. Deze wetenschapper besteedde een groot deel van zijn leven aan het intensief bestuderen van bijen. Hij deed dat op Appledore Island voor de kust van Maine in Amerika.
Daar kon hij uitgebreid experimenteren door de omstandigheden waarin de bijen leven te manipuleren. Samen met collega’s ontdekte en verklaarde hij veel over het leven van de bij, waaronder de wijze waarop ze hun onderkomens zoeken, vinden en maken.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Ziektebestrijding volgens het poldermodelNieuwer: Het Apple-logo verhoogt je creativiteit »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.