Wie wint de WK 2014?

Systeem/opstelling van Oranje tegen Wales

Systeem/opstelling van Oranje tegen Wales

Vier jaar geleden genoot ik van Wesley Sneijder op het WK 2010 in Zuid Afrika. Hij speelde in het midden, redelijk op afstand van de voorste lijn.

Daardoor kon hij gemakkelijk mee naar voren, maar had hij vooral de mogelijkheid het spel te maken. Met precieze pases Van Persie aanspelen, die helemaal alleen in de spits stond. Of de beide buitenspelers, Kuijt en Robben, lanceren.

Wat een tegenvaller de opstellingen de afgelopen wedstrijden. Tegen Wales liep de kleine Wesley continu tegen een muur van grote jongens. Dat hij nog enigszins uit de verf kwam toont zijn klasse, maar iets meer vanuit een achtergelegen lijn had hij beter tot zijn recht kunnen komen.

Zo’n klein detail kan voor een speler het verschil maken, denk ik als één van de 16 miljoen voetbalanalisten, maar ook het antwoord bepalen op de vraag ‘wie wint de WK 2104?’.

Wie wint de WK 2014?

Temperatuurverschil

Temperatuurverschil

In het FD van afgelopen zaterdag stond een leuke voorspelling. Op basis van allerlei gegevens, verzameld sinds het WK in Uruguay in 1930, voorspelden econometristen de winnaar van het aankomende WK.

Die gegevens liepen uiteen van temperatuurverschil tussen Brazilië en het thuisland, de gemiddelde leeftijd van de spelers, prestaties in de voorrondes, uitslagen en doelpunt verhoudingen in het verleden. Al met al zo’n dertig variabelen van historische gegevens waarop econometristen hun wiskundige analyses loslieten.

Bij hun analyses werd ook gekeken of de waarde van een gegeven nog gelijk was. Dat was niet in alle gevallen zo. De reistijd in 1930 naar het land van het WK was voor de Belgen meerdere weken, Nederland deed niet mee, terwijl ze nu in minder dan 12 uur van Brussel naar Rio de Janeiro vliegen.

Met toeval hebben de analisten van Mediabrands Marketing Sciences geen rekening kunnen houden. Ze noemen het storingsfactoren. Een speler die geblesseerd raakt, een rode kaart in een belangrijke wedstrijd of iets dergelijks. En over psychologische factoren is ook niets te lezen in de voorspelling, bijvoorbeeld een scheidsrechter die onder de indruk is van het thuisland.

Ok, maar wie wint de WK 2014

gratis_tv_mediamarktDe analyse van de econometristen komt uit op Brazilië. Met Argentinië op de tweede plaats. Nederland komt in de achtste finale, maar wordt daar uitgeschakeld door Brazilië (kans 82%). De kans dat Nederland wint van Brazilië is 18%, dat ze daarna uiteindelijk Wereldkampioen worden is 0,4%.

Veel meer ondernemers zouden dus, zoals MediaMarkt, een actie kunnen doen met televisies en andere apparaten en beloven het aankoopbedrag terug te geven bij winst van Oranje. Het berekende risico van 0,4% is makkelijk te nemen en kan door de risicomijdende ondernemer bovendien worden verzekerd.

Wie wint de WK 2014 in andere voorspellingen

WK-2014-voorspelling-GSOok andere organisaties berekenden met min of meer wetenschappelijke methoden de kansen van de verschillende landen. Zakenbank Goldman Sachs gebruikte andere gegevens, beschikbaar vanaf 1960, en voorspelde ook Brazilië als wereldkampioen. De kans dat ze werkelijk winnen is 48,5% volgens Goldman Sachs. Nederland heeft een kans van 5,6% en staat daarmee achter Argentinië, Duitsland en Spanje. De Belgen staan met een kans van 0,6% op de twaalfde plaats. Goldman Sachs onderbouwde haar voorspellingen in een lijvig rapport dat je hier kunt downloaden.

Denemarken

En dan denk ik terug aan het EK van 1992. Joegoslavië moest zich door de oorlog vlak voor het EK terugtrekken. De nummer twee van de groep werd aangewezen hen te vervangen. Dat was Denemarken. De spelers van dat land waren al op vakantie. Halsoverkop vlogen ze naar Zweden om alsnog mee te doen en ze werden Europees Kampioen.

Voetbal

Dat onvoorspelbare, al die factoren waardoor het spelletje anders kan lopen, is het leuke van voetbal. De kansen van Oranje stijgen zomaar wanneer Schneijder wat meer vanuit de middenlinie kan spelen. Daar geloof ik meer in dan gegevens uit het verleden, voorspellende inktvissen of de glazen bol van Sierd de Vos.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 juni 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *