Hai Berden als sukkel supporter

Sukkel supporter in Brazilië

Talrijk waren de waarschuwingen die supporters kregen over de criminaliteit rondom de WK-wedstrijden. Er werd zelfs letterlijk gezegd geen kettingen, horloges, dure zonnebrillen, camera’s en telefoons mee te nemen naar een wedstrijd.

Als er dan in de loop van de avond een man bij het NOS Journaal in beeld verschijnt die is beroofd, dan vind ik dat vooral komisch. Een sukkel supporter in Brazilië.

“Ze hebben me een gouden ketting afgenomen. Een cadeau van mijn vrouw hè, wat ik al een jaar of veertig in bezit heb. En dat… je wordt gewoon door een man of vijftien, twintig word je omsingeld en trekken hem gewoon eraf, kapot. Dus. En die knaap doet gelijk zo (trekt zijn schouders op) van ik heb niks. Maar ja die zijn natuurlijk met een hele groep. Maar ja, je hebt geen cent kans.”

Toeristen voorlichter

De dag erop blijkt de sukkel supporter Hai Berden te heten. Hij is voorzitter van de VVV-Venlo. Die man zou toch beter moeten weten, denk ik dan. Waar een gewaarschuwd mens voor twee telt, telt een bestuurder van zo’n toeristische organisatie minstens voor drie.

Dat je na al die waarschuwingen toch een telefoon of zonnebril meeneemt naar een wedstrijd, daar kan ik me iets bij voorstellen. Maar wat moet je met een ketting bij het voetballen. ‘Ja nou, ik draag het al veertig jaar’, zal hij als antwoord geven. Wat ik zeg, een sukkel supporter in Brazilië. Is hij bijgelovig of zo, dat hij die ketting niet even thuis kan laten.

Een Oakley van 125 euro of een Hema van 125 eurocent? Status of praktisch?

Een Oakley van 125 euro of een Hema van 125 eurocent? Status of praktisch?

Dure zonnebril

Met die vader en zoon die het feest missen omdat ze zijn beroofd van hun dure zonnebril heb ik ook geen medelijden. Had er voor deze gelegenheid eentje van 1,50 euro gehaald bij Kruitvat! Nee, het was een dure zonnebril. Zeggen ze…

De eerste man in beeld bij het NOS Journaal was slimmer, die heeft een oranje zonnebrilletje van een paar euro (te koop bij diverse winkels) aan zijn T-shirt hangen. Geen dure zonnebril waarbij het alleen om status gaat.

Ik hoop dat de verzekering niet uitbetaald aan die sukkels met hun dure zonnebril. Ze drijven onze premies op met hun onverantwoordelijke gedrag.

Geen stress

Overigens verbaast het me dat de gestolen ketting sukkel zijn verhaal zo rustig doet. Kort nadat hij is beroofd doet hij zijn verhaal. De man, die op me overkomt als een dertien in dozijn Nederlander, is net omsingeld door twintig gangstertjes uit een land dat gebukt gaat onder criminaliteit en geweld. In geen enkel opzicht te vergelijken met de wietlopers of een verdwaalde zakkenroller in Venlo.

Hij zou daar met knikkende knieën moeten staan hakkelen. Immers, de stressreactie op zo’n beroving is een adrenalinestoot die door je hele lichaam slaat. Je hart, zweetklieren en andere lichaamsfuncties versnellen en worden in opperste paraatheid gebracht.

Vooruit, ik heb mijn plezier weer gehad. Rustig bij de televisie, met mijn telefoon onder handbereik en mijn dure zonnebril in het dashboardkastje van mijn auto (oh, dat had ik misschien niet moeten vertellen).

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 juni 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *