- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Maple outliner PIM

Maple Outliners PIM

Eind 2011 schreef ik al over de Maple outliner. Het programma waarin ik al jaren mijn notities, ideeën, aantekeningen en andere gegevens bewaar. En ik blijf het een reuze handig programma vinden. Natuurlijk probeer ik voor bepaalde functies wel eens wat anders, soms iets specifieks zoals een programmaatje voor de opslag van wachtwoorden.

Maar al snel ga ik dan weer terug naar mijn vertrouwde Maple outliner. En ik begrijp nog steeds niet dat niet meer mensen het gebruiken; zonder dat ik overigens gegevens daarover heb vermoed ik dat weinigen het programma kennen.

Maple Outliner

De Maple outliner is een PIM, een Personal Information Manager). Er zijn twee versies, een gewone en een professional uitvoering. Zelf gebruik ik Maple Professional. Deze versie vertaalde ik vijf jaar geleden naar het Nederlands, in overleg met Crystal Office en Denis Zolotov, de maker van Maple.

Ik heb één database waarin ik al jaren allerlei gegevens bewaar zoals wachtwoorden, inloggegevens, bankgegevens e.d., maar ook algemene notities. Voor onderzoekklussen en projecten maak ik aparte databases aan waarin ik de gevonden informatie kan structureren in de hiërarchische bomen. Een database kan zo groot zijn als de grootte van je harde schijf. Voor de zekerheid maak ik regelmatig backups, maar de Maple Outliner heeft me nog nooit in de steek gelaten.

Maple Professional

Het Maple gebruikersscherm geeft eenvoudig toegang tot alle beschikbare gereedschappen en functies om je gegevens te beheren. Het hoofdscherm van Maple ziet er zo uit:

Maple Outliner PIM

1. Hoofdmenu.
2. Standaard werkbalk.
3. Opmaak werkbalk.
4. Horizontale lineaal.
5. Vertikale lineaal.
6. Boom venster.
7. Document venster.
8. Zoekresultaten venster.
9. Bladwijzer venster.
10. Statusbalk.

 

Je kunt allerlei onderdelen naar eigen voorkeur instellen, zoals de plaats van de vier schermen (boom, document, zoekresultaten en bladwijzer), de functiepictogrammen en dergelijke.

Je kunt het programma gratis downloaden en evalueren. De evaluatieversie heeft vrijwel geen beperkingen, ook niet qua evaluatieduur. Je kunt dus zonder kosten zelf ontdekken welke mogelijkheden Maple heeft.

Er is ook een gratis reader-versie. Daarmee kun je een Maple-database aan iemand beschikbaar stellen, zonder dat deze persoon de gegevens kan veranderen. Overigens kun je ook een wachtwoord instellen om de toegang tot een database verder te beperken.

Exportfunctie

Zelf vind ik de exportfunctie heel handig. Je kunt bijvoorbeeld het gehele bestand als website exporteren of als CHM (windows help). De Maple outliner werkwijze is ideaal om te ordenen; niet alleen documenten e.d. , maar ook om ideeën of onderdelen van een businessplan te structureren. Je kunt vanuit tekst, knooppunten en dergelijke naar andere databases van Maple of andere bestanden linken. Het programma heeft ook veel functionaliteit ingebouwd, zoals een rekenmachine, een vreemde tekengenerator, een tabelfunctie en nog veel meer.