Een gouden pik hebben en zijn

Over een gouden pik gaat het niet bij de strijd die lijkt te zijn ontstaan tussen de Amsterdamse krant De Telegraaf en het Rotterdamse AD. Het is een discussie over strategie, definities van begrippen als Hollands voetbal en de wrevel tussen 010 en 020.

Hij heeft een gouden pik

robben over een gouden pikVeel leuker is het te kijken naar de uitspraak van Arjen Robben, na afloop van de wedstrijd tegen Chili, over de gouden pik.

Daar antwoordde hij op de vraag ‘Weet een coach zo goed dat als ik die inbreng, dan doet die dat, en dat resulteert in twee doelpunten?’ met ‘Nou ja, dat weet ik niet. Misschien heeft ie een gouden pik’.

Dubbelzinnig

Natuurlijk doet het lachje erna vermoeden dat beiden de dubbelzinnigheid van de opmerking inzagen. Maar hij heeft een gouden pik betekent eenvoudig dat hij uit de vele wisselspelers er één op goed geluk heeft genomen, de zogenaamde ‘golden pick’.

Duitse media

De Duitse media vinden Robben fantastisch spelen. Hij is volgens hen de beste van het WK. Maar zijn uitspraak ‘hij heeft een gouden pik’, en dat ook nog eens op de nationale televisie, vinden ze ongepast. Ze vertaalden het met ‘Unser Trainer had einen goldenen Penis’.

Terwijl ook Duitsers de uitdrukking ‘Ein Golden Pick’ kennen. Wellicht is het een uitdrukking die Robben in Duitsland bij Bayern München vaker heeft gehoord in het Duits en in het verband waarin hij het bedoelde, de keuze van twee uit een aanbod van tien wisselspelers.

En waar het Engelse ‘golden pick’ is afgeleid van het werkwoord ‘to pick’, zo kennen de Duitsers ook het werkwoord ‘picken’, wat bijna letterlijk betekent wat hier wordt bedoeld, er iemand uit plukken (pflücken).

Der Goldene Pick

Er is in Duitsland ook een schrijfwedstrijd ‘Der Goldene Pick’, uitgeschreven door de krant Frankfurter Allgemeine Zeiting. Daar worden uit honderden kinder- en jeugdverhalen de vijf beste gekozen.

Bij het commentaar op de Duitse zender werd uitgelegd dat in het Nederland ‘een gouden pik’ betekent dat iemand geluk heeft. Dat is dus maar gedeeltelijk juist, want het gaat echt om geluk hebben bij een keuze.

Naast de mogelijkheid dat van Van Gaal al dan niet een pik van goud heeft, kan van hem worden gezegd ‘hij is een gouden pik’. Dan bedoel je dat hij een toffe kerel is. Daar is in ieder geval Johan Cruijff het mee niet eens. Want hij heeft een hekel aan Van Gaal, hij heeft ‘de pik op hem’.

Gouden pik

hardgras - een gouden pikTenminste dat blijkt uit de opmerkingen die Cruijff maakt over Van Gaal. Met name over de perikelen rondom diens voorgestelde directeurschap van Ajax. Of Van Gaal zich daardoor ‘op zijn pik getrapt voelt’? Ik kan me nauwelijks voorstellen dat hij zich erdoor beledigd voelt.

Evenmin als door de opmerking ‘hij heeft een gouden pik’, van zijn sterspeler. Want net als Robben leest Van Gaal ongetwijfeld Hard Gras. Dat verscheen in 2010 met een uitgave over ‘een gouden pik’.

Zie ook: Uitzending gemist van de Voetbalwedstrijd Nederland – Chili (het interview met Robben is helemaal aan het eind)

Gouden ballen

De Engelsen kennen ook de Golden Balls. Hiermee wordt in het algemeen verwezen naar de troffee. En soms ook naar David Beckham die als voetballer bekend stond om zijn perfecte passes. Maar in straattaal betekent het gewoon gouden ballen en verwijst het naar testikels; eigenlijk zoals wij dan het woord ‘kloten’ gebruiken.

Golden Balls heeft in Engelstalige landen overigens nog veel meer betekenissen of verwijzingen. Bijvoorbeeld naar iets waarbij wij zeggen dat je ‘een knoop in je zakdoek moet leggen’ om iets niet te vergeten in combinatie met ‘driemaal is scheepsrecht’. Krijg je van een Engelsman drie ‘golden balls’, dan vergeeft hij je de eerste twee keren dat je iets vergt, maar waarschuwt hij je het geen derde keer te doen.

Zie ook bericht over de uitdrukking ‘de waarheid mag een goed verhaal …

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 juni 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *