Waarom bijt Suarez zijn tegenstander?

suarez-chiellini in Waarom bij Suarez

Suarez bijt Chiellini

Na het bijtincident gisterenavond vroeg ik me af, waarom bijt Suarez zijn tegenstander. De eerste gedachte die bij me opkwam was iets dat ik een aantal jaren geleden bij mijn moeder ontdekte.

Jeugd

Mijn moeder is als kind opgegroeid in een welgesteld gezin. Kort na haar geboorte verhuisde het gezin naar een huis dat mijn grootvader had gebouwd in Bilthoven Noord. Daar bracht ze haar jeugd door tot de Tweede Wereldoorlog. Vlak voor de oorlog verhuisde het gezin naar een veel minder bekakte omgeving in Utrecht. Mijn opa verloor kort voor de oorlog een groot deel van zijn vermogen bij enkele bouwprojecten. En hij was onterft door zijn eigen ouders en schoonouders.

Wat ontdekte ik bij mijn moeder. Ze ging geaffecteerd praten als ze in een situatie kwam die nieuw was en haar onzeker maakte. Subtiel, niet overdreven, maar even terug naar die veilige kindertijd.

Waarom bijt Suarez

Het is natuurlijk psychologie van de kouwe grond, maar in het bijten van Suarez zie ik een vergelijking. Hij staat onder druk, hij is de vedette, zijn tegenstander maakt het hem moeilijk, het lukt niet te scoren. En dan ineens wordt de druk en frustratie te groot en grijpt hij ineens even terug naar gedrag uit zijn kindertijd.

Het is bekend dat kleine kinderen een bijtperiode hebben. Wellicht duurde deze bij Suarez langer. Misschien zijn er in die periode dingen gebeurd waardoor hij het nu in deze situaties gebruikt, waardoor het zijn frustratie verzacht. Is dat vreemd gedacht?

Bijters

Uit onderzoek blijkt dat bijten veel vaker voorkomt dan we wellicht denken. Vooral onder invloed van alcohol blijken mannen elkaar te bijten in handen, armen en gezicht. Van de beten waarvoor mensen in het ziekenhuis komen zijn ruim 15% mensenbeten, de overige zijn van honden en katten.

Van honden en katten weten we dat ze bijten als ze zich in het nauw gedreven voelen of als ze hun dominantie willen doen gelden. Bij mensen is dat waarschijnlijk niet anders, alleen zal de aanleiding anders zijn. En waar de beet van dieren nauwelijks gevaarlijk is, is een beet van een medemens dat wel door het type bacteriën in onze mond.

Sportbeten

tyson-holyfield in Waarom bijt SuarezBijt Suarez, dan valt dat op. Dat was ook zo bij de beet van Mike Tyson. Er zijn echter ook sporten waar het gewoon bij de sport lijkt te horen.

Ik speelde een aantal jaren waterpolo. Daarbij ben ik regelmatig gebeten door tegenstanders. Dat gebeurde eenvoudig onder water buiten het zicht van de arbitrage. Ook bij rugby schijnt het veel te gebeuren. Ik heb me er zelf nooit schuldig aan gemaakt (hand op mijn hart).

Soort beet

Als ik dan aan Suarez en Tyson denk, zie ik ook verschil in bijten. Suarez zet zijn tanden in een schouder of ledemaat. Hij laat een afdruk achter, maar dat zal genezen. Bij de beet van Tyson verloor Holyfield een stuk van zijn oor. Het afgebeten stuk oor is een blijvend relikwie dat de gebeurtenis markeert. Is er verschil omdat de een aan een teamsport deelneemt en de ander aan een vechtsport? Zegt het verschil in beet, verdwijnende afdruk of blijvend relikwie, iets over de persoon?

Derden

Evenals de vorige keer bij Liverpool zullen veel mensen weer schande spreken van het bijten. Natuurlijk het is simpel. Maar het is volgens mij vooral origineel. Het ligt in de lijn van slaan, schoppen, krabben en ander onmachtig gedrag waar mensen toe overgaan als ze er verbaal of op andere, meer geaccepteerde, manieren niet meer uitkomen. En ik denk dat de voetballer Chiellini, na van zijn eigen theatrale reactie te zijn bekomen, blijer is met een beetje in zijn schouder dan een schop tegen zijn enkels.

Blijvend bijtertje

Het schijnt dat Suarez na de eerste of tweede beet in therapie is gegaan. Of dat heeft geholpen? In ieder geval ging hij weer één keer de fout in. Wellicht was het driemaal is scheepsrecht. Als de vergelijking met mijn moeder klopt, is er hoop voor hem. Ik heb haar al jaren niet meer geaffecteerd horen praten.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 juni 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *