Vazen van potloden - feat

Vazen van potloden

Morgen begint in Basel Design Miami/Basel 2014. De beurs heeft weer diverse fraaie vormgeving in petto. Eén van aanwezigen is studio Markunpoika uit Amsterdam. Dit is de studio van de jonge Fin Tuomas Markunpoika. Hij staat op de beurs met zijn project Amalgamated, een serie vazen van potloden.

Over kunst moet je niet te veel zeggen. Maar bij vazen van potloden denk je toch wie, wat, waar en hoe. Zeker als je hoort dat het project is uitgevoerd in samenwerking met potloodfabrikant Faber-Castell. Tuomas zegt er niet veel over. Gallery Fumi in London wel; zij organiseerden de aanwezigheid van het project in Basel (en Miami eind van dit jaar).

Tuomas studeerde meubelontwerp aan het Lathi Instituut voor Design in Finland. Daarna liep hij stage bij Marcel Wanders. Hij vervolgde zijn studie aan de Design Academy in Eindhoven bij Gijs Bakker en Louise Schouwenberg. Na zijn studie begon hij studio Markunpoika en kreeg als kunstenaar vrijwel direct aandacht.

Ambacht en kunst versmelten

Over de vazen van potloden zegt Tuomas, ‘Potloden worden gebruikt bij het geven van vorm aan onze gedachten, ze helpen ons onze wensen en ideeën te illustreren. Ze zijn onlosmakelijk versmolten met ambacht en kunst, met uiteenlopende verhoudingen tussen kunstenaar en hun creaties. Potloden zijn stellen ons, als uitbreidingen van onze geest, in staat informatie te verzenden via verschillende mediums en tijd, het verzamelen van kennis en het maken ervan’.

De vazen zijn gemaakt door het individueel verlijmen van een facet van een potlood tegen een ander. Door de zeshoekige vorm ontstaat een netwerk van potloden. Het blok van potloden wordt bewerkt met een draaibank en omgezet in de uiteindelijke vorm. Geleidelijk onthult zich daarbij een ander patroon van de innerlijke structuur en schoonheid van het potlood.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 juni 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *