advertentie illustratie Dunkin Donuts

Koffiesmaken verschillen

koffieposter- zakaryanTijdens de traditionele zaterdagochtend koffie met vrienden werd ik gisteren aangenaam verrast door een heerlijke, zachte volle koffie. Paul, de vriend waar we wekelijks koffie drinken, schenkt wel vaker varianten. Dus mengde ik me in het gesprek over de benoeming van Juncker als voorzitter van de EU en genoot in stilte van de bijzondere koffie.

Koffiesmaken verschillen

In die stilte kwamen bij elke slok vragen naar boven. Wat is dit? Ik weet dat koffiesmaken verschillen. De één is een enthousiaste Senseo-drinker, waarbij ik altijd denk dat ze nog nooit goede koffie hebben geproefd. De ander zweert bij Kanis & Gunnik of Perla. Kenners gaan voor wat exotischer merken als Lavazza, Segafreddo, Mocca d’Or, Medellin Secret of Hesselink. En in Nederland heb je ook de vele mensen die traditioneel Douwe Egberts Rood- of Zilvermerk kiezen.

Terwijl het gesprek over de Eu en de toetreding van Oekraïne verdergaat denk ik aan een vriend. Vorige week kwam hij terug van een vakantieweek met zijn nieuwe vriendin. Hij kent haar nu vier maanden en op een vakantie leer je elkaar kennen, had hij vooraf gezegd.

Sloten koffie

‘Ze drinkt sloten koffie’, vertelde hij, ‘dat begint al direct na het opstaan. Voor twaalf uur had ze elke dag al acht koppen koffie op. En die wisselde ze af met cola’. Koffiesmaken verschillen, had hij gezegd, maar deze ongezonde hoeveelheid koffie… Alle argumenten om niet met haar verder te willen kwamen samen in de vele koppen koffie die ze dronk.

Ik denk aan kantoor. Hoewel de automaat elk kopje vers zet, lijkt het alsof er zand in zit. En het is ook bitter. Het is dat ik ’s ochtends rond elf uur een kop koffie wil, maar anders. Met weemoed denk ik regelmatig terug aan de gestolen Gaggia espressomachine op mijn vorige kantoor.

‘Hoe meer landen bij de EU komen, hoe moeilijker het wordt er een eenheid van te smeden’, hoor ik als ik mijn kopje pak voor een volgende slok. Koffie is als wijn, denk ik, je kunt er diverse nuances in proeven. Je kunt het walsen en de geuren opsnuiven, je kunt er lucht bij laten komen in je mond waardoor de smaak beter vrij komt. Er zit iets van chocolade en noten in deze koffie, proef ik als ik weer een slok neem en mijn ogen even sluit.

Rob

Terwijl ik zo bezig ben met mijn koffie merk ik dat er naar me wordt gekeken. Het gesprek is gestopt. ‘Deze had Rob meegenomen’, vertelt Paul, ‘hij is zachter, dat kan zijn maag beter verdragen’.

Rob is een lastige eter en drinker. Ik weet niet of hij echt een goed ontwikkelde smaak heeft, een gevoelig lichaam of dat hij gewoon zeurt. Hoe dan ook, deze koffie is goed. Ik zegen zijn ongemakken omdat het mij deze koffie laat ontdekken koffie.

Dunkin Donuts

dunkin-donuts-01Ik loop met Paul naar de keuken. ‘Dit is het’, zegt Paul terwijl hij het pak uit een Brabantia bus haalt. Ik pak mijn mobiel en maak een foto.

‘En hiermee heb ik het gemengd’, zegt hij als hij de volgende bus opent. Hij houdt het pak omhoog en ik maak nog een foto.

Dunkin Donuts Original vermengt met Dunkin Donuts Hazelnut. ‘Rob bestelt het in Amerika, het is hier niet te krijgen’.

‘Het zal niet waar zijn’, reageer ik. Ik leg mijn mobieltje weg en zeg dat ik even naar het toilet moet.

‘Deze koffie is ongetwijfeld zuiverend, de toilet wordt vanochtend vaak bezocht’.

Meer informatie

:

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 29 juni 2014 door in de categorie 2014, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *