Waarom Nederland het WK wint
‘René, weet jij waarom Nederland het WK wint?’, vraagt Harold ineens tijdens een gesprek.
Ik kijk hem verbaasd aan. Toch niet weer zo’n huiskamercoach denk ik, terwijl de verbazing op mijn gezicht blijft liggen.
‘Weet je waarom Nederland het WK wint?’, vraagt hij nog eens, ‘omdat we het nodig hebben’.
Ik kijk hem nog steeds verbaasd aan, daar is inmiddels wel een lichte zweem van minachting bij gekomen.
Terwijl ik nadenk over een snedige, gevatte of zijn opmerking ronduit belachelijk makende reactie, gaat Harold verder, ‘ja, we hebben het nodig.’
‘Tja, wie niet’, breng ik moeizaam uit.
‘We hebben het nodig’, zegt hij voor de derde keer, ‘we krijgen straks een enorme boost. We geloven weer in onszelf als land, een stuk nationale trots komt terug’.
‘Logisch, maar volgens mij draai je de dingen om. Het één is een gevolg van het ander, niet andersom. Hé Brazilianen, laat ons winnen want we hebben het zo nodig.’
‘Nee joh, we winnen omdat het past in de loop van dingen. Overal zijn brandhaarden in de wereld, onder de oppervlakte leeft overal een enorme onvrede. Het is tijd dat er wat gaat veranderen, en het gaat ook veranderen’.
‘Die onvrede herken ik wel’, val ik Harold in de rede, ‘dagelijks kom ik mensen tegen met voorbeelden van kleine ergernissen. Dat zal ongetwijfeld een keer escaleren. Maar dat het de reden kan zijn waarom Nederland het WK wint vind ik vergezocht. En causaal klopt het niet’.
Gidsland
‘We zitten op een bijzonder moment in onze geschiedenis’, gaat Harold verder, ‘een moment waarin toekomst en verleden bij elkaar komen. Er gaat en moet zo veel veranderen. De opleving die wij krijgen na het winnen van de WK is daarbij een onderdeel. Het is de katalysator waarmee het vliegwiel in gang wordt gezet. Waarmee Nederland zijn rol als gidsland weer op zich kan nemen’.
‘Er moet inderdaad wel wat veranderen. Ik geef daarvan ook voorbeelden op mijn website. Neem de werkgelegenheid. De politiek blijft maar roepen dat er banen moeten komen, maar dat begrip werkgelegenheid moet nodig geherformuleerd.’
‘Ja, er zijn talrijke onderwerpen. Maar uiteindelijk verandert het systeem en daarmee veranderen ook de deelgebieden als werkgelegenheid, de zorg, ons belastingstelsel en andere vastgelopen of doorgeschoten functies. Echt, volgend jaar gaan er dingen gebeuren, die vanzelfsprekend nu al een beetje in gang zijn gezet, die ons begrip te boven gaan. Zulke rigoureus andere dingen, dat we wel moeten veranderen.’
‘Nou dan is het gelukkig dat de politiek tegenwoordig niet meer tien jaar achter de feiten aanloopt, maar sneller aanhaakt bij maatschappelijke ontwikkelingen’.
‘Joh, de politiek is helemaal niet relevant. Het gebeurt van onderaf, de politiek gaat vanzelf mee als in een organische ontwikkeling’.
Gelovig
‘Dus dat Nederland het WK wint komt omdat het systeem moet veranderen’.
‘Ja, dat lijkt onrealistisch. Maar alles in het leven, ook het WK, is onderdeel van een groter plan. Hoe gelovig ben jij eigenlijk?’
‘Ik ben zeker gelovig. Ik geloof dat als we een thuisfluiter als scheidsrechter krijgen, Robben uit het toernooi wordt getrapt of iets anders de wedstrijd negatief beïnvloedt, onze jongens het zwaar krijgen. Jammer, wat dan blijven we met het huidige systeem zitten, een 5 3 2 of 4 4 2 systeem’.
Bij mijn laatste opmerking kan ik mijn lachen niet onderdrukken. Harold kijkt me verontwaardigd aan. ‘Kun jij nooit eens serieus zijn?’, vraagt hij.
‘Natuurlijk wel, maar niet te lang. Het leven is veel te leuk, ook wanneer er onvrede onder de oppervlakte hangt. Kom op joh, je weet toch zelf ook wel dat de reden dat Nederland het WK wint van een heleboel factoren afhangt, factoren rondom die jongens. Hun humeur, het veld, de scheidsrechter. Maar toch niet de onrust in de wereld. Ik ben het met je eens dat er wat moet veranderen, dat we terug moeten naar de eenvoud die aan de basis lag van onze zorg, ons sociale systeem en dergelijke. En als onze jongens winnen zal dat zeker even een opsteker zijn voor de economie en ons nationale humeur, maar dat we die opsteker nodig hebben kan niet de reden zijn dat Nederland het WK wint’.
Harld kijkt me meewarrig aan. ‘Je gaat het zien. Na de gewonnen WK gaan er dingen heel snel veranderen, het is het begin van een wereldwijde omwenteling die in Nederland begint’.
‘Op onderdelen ben ik het heus met je eens, maar niet in de verbindingen die je er in legt’, zeg ik terwijl ik me opmaak naar een ander onderwerp over te gaan.
‘Jij moet ook altijd het laatste woord hebben’, zegt Harold, ‘je zult zien dat Nederland het WK wint’.
Na een korte pauze in stilte, sta ik op. Terwijl ik naar de deur loop voel ik Harolds twijfel in mijn rug branden. Even maar. ‘Nog een kop koffie’, vraag ik bij de deur aangekomen.
‘Ja lekker’, antwoordt Harold en alles is weer als vanouds, tot 13 juli a.s.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Zonder hersenen of hersenpanNieuwer: Nederland voorbij de WK-trauma’s »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.